Συνεργασία Ελλάδος-Κύπρου στον Αθλητισμό

Νέο πρωτόκολλο αθλητικής συνεργασίας Ελλάδος-Κύπρου υπέγραψαν σήμερα στη Λευκωσία ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδος, Ιωάννης Ανδριανός, και η πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ), Κλέα Χατζηστεφάνου-Παπαέλληνα.

Ο Έλληνας υφυπουργός, ο οποίος προηγουμένως είχε συνάντηση με τον Κύπριο υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστα Καδή, τόνισε ότι είναι πολύ
σημαντικό το γεγονός ότι «παρά τη δύσκολη δημοσιονομική συνθήκη και στις δύο χώρες, έχουμε τη βούληση και την αποφασιστικότητα όχι μόνο να κρατήσουμε τον θεσμό του πρωτοκόλλου ζωντανό, αλλά και να τον αναβαθμίζουμε διαρκώς».

Στο πρωτόκολλο, εκτός από την πρόβλεψη για ανταλλαγές Αθλητικών Ομοσπονδιών, τη δωρεάν χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων και τη φιλοξενία αθλητών στην Ελλάδα και στην Κύπρο, καταγράφονται, δήλωσε ο κ. Ανδριανός, και άλλοι τομείς διμερούς συνεργασίας, όπως:

-Η κοινή αντιμετώπιση για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος σε διεθνή θεσμικά όργανα και οργανισμούς.

-Η εκπαίδευση, η επιστημονική έρευνα, η προαγωγή της ισότητας των φύλων στον αθλητισμό, η πρόληψη και καταπολέμηση της βίας στους αθλητικούς χώρους και η προώθηση του «ευ αγωνίζεσθαι».

Ο κ. Ανδριανός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το πρωτόκολλο θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την ανάπτυξη του αθλητισμού στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Η πρόεδρος του ΚΟΑ, Κλέα Χατζηστεφάνου-Παπαέλληνα, τόνισε ότι η Κύπρος από την συνεργασία με την Ελλάδα αποκομίζει σημαντικά οφέλη και προβάλλει τον αθλητισμό της διεθνώς. Χαρακτήρισε την υπογραφή του πρωτοκόλλου «σταθμό και προάγγελο μιας πιο πλούσιας αθλητικής συνεργασίας».

Για την πρόληψη της βίας στους αθλητικούς χώρους, η πρόεδρος του ΚΟΑ ανέφερε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων για διάφορα μέτρα και ιδιαίτερα για την «κάρτα φιλάθλου». Ο Έλληνας υφυπουργός δήλωσε ότι εντός της βδομάδας θα δοθεί για διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς, το σχέδιο νόμου για τον αθλητισμό.

Ο κ. Ανδριανός, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι στα Φυλακισμένα Μνήματα και στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, τόνισε ότι η καλύτερη τιμή προς τους ήρωες είναι η συνέχιση του αγώνα για τερματισμό της κατοχής, απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα