Συνέχιση της λειτουργίας του Σικιαρίδειου

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει ανοικτό το Σικιαρίδειο Ίδρυμα, έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Έτσι, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει το καθεστώς λειτουργίας του, ώστε να υπάρχει καλύτερος διαχειριστικός έλεγχος, καθώς το κράτος το χρηματοδοτούσε μέχρι σήμερα στο 100% των δαπανών του.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ

Λιάνας Κανέλη, για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Σικιαρίδειο, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι, μέσα στις επόμενες μέρες, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Από την πλευρά της, η κ. Κανέλη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει ανοίξει έναν Καιάδα και πετάει μέσα 200 παιδιά με νοητική υστέρηση» και την κάλεσε να λύσει το πρόβλημα χωρίς να στηρίζεται, όπως είπε, στις χορηγίες και στη φιλανθρωπία για να αντιμετωπίσει τον πληθυσμό που έχει πρόβλημα».

«Το Σικιαρίδειο είναι η κορυφή του παγόβουνου. Έχει δέκα μέρες που άνοιξε το σχολείο. Οι γονείς, που αφήνουν τα παιδιά τους εκεί, γιατί τιμωρούνται; Επειδή γέννησαν παιδιά με νοητική υστέρηση και θέλουν να τα βοηθήσουν να αποκτήσουν μια στοιχειώδη δυνατότητα ένταξής τους στο κοινωνικό σύνολο;» τόνισε, χαρακτηριστικά η κ. Κανέλη.

«Το μόνο που μπορώ να σας πω, αυτή την ώρα, είναι ότι το Σικιαρίδειο θα συνεχίσει να λειτουργεί. Ήδη, προσλήφθηκε, με πρόνοιες του υπουργείου Παιδείας, πρόσθετο εκπαιδευτικό προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες. Υπάρχουν, όμως, άλλα ζητήματα και το βασικότερο έχει να κάνει με το πώς αντιδρά το κράτος απέναντι σε ένα προνοιακό ίδρυμα ιδιωτικού δικαίου, το οποίο βασίζεται σε αναγκαστικό νόμο, προπολεμικό, που του δίνει την πολυτελέστατη ευχέρεια να επιδοτείται κατά το 100%» σχολίασε, από την πλευρά του, ο κ. Παναγιωτόπουλος. Πρόσθεσε ότι αυτή την ευχέρεια «δεν έχουν τα 99 στα 100 άλλα προνοιακά ιδρύματα της χώρας. Αν είναι να το επιχορηγούμε 100%, να το κάνουμε ΝΠΔΔ».

Παράλληλα, συμφώνησε με την κ. Κανέλη ότι οι χορηγίες δεν είναι λύση, αλλά καυτηρίασε τη θέση του Ιδρύματος που, εκβιαστικά- όπως είπε- ζητά «ακατέβατα, το υπόλοιπο ποσό ύψους 1,4 εκατ. ευρώ, για να συνεχίσει να λειτουργεί».

Κατέθεσε, μάλιστα, στοιχεία για την περίοδο 2000- 2011, σύμφωνα με τα οποία εισέπραξε από το κράτος 11,5 εκατ. ευρώ.

«Ναι, να συνεχίσει να λειτουργεί το Σικιαρίδειο, πρέπει να το εξασφαλίσουμε. Αλλά το να πάρουμε από το πουγκί 1,5 εκατομμύριο, έτσι, όταν περικόπτουμε σχεδόν τα πάντα από όλους σε αυτήν τη χώρα και να το δώσουμε σε μια διοίκηση, η οποία δεν μας δίνει λογαριασμό του τι κάνει, είναι ένα ζήτημα για ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου».

Τέλος, αιχμές άφησε ο κ. Παναγιωτόπουλος για εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών που ήταν στο διοικητικό συμβούλιο του Σικιαρίδειου, για τον οποίο- όπως είπε, χαρακτηριστικά- «ακούγεται ότι, τόσα χρόνια, πήγαινε και ανέγραφε στον προϋπολογισμό, κάθε χρόνο, το 100% της κάλυψης των δαπανών, ώστε να είναι εξασφαλισμένος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα