Μηνύσεις από Σαρκοζί και Μπρούνι

Ο Νικολά Σαρκοζί και η σύζυγός του Κάρλα Μπρούνι δήλωσαν σήμερα ότι θα υποβάλουν μήνυση για παραβίαση της ιδιωτικής τους ζωής μετά τη δημοσιοποίηση των απόρρητων συνομιλιών που ηχογραφήθηκαν εν αγνοία τους, ενόσω ο Σαρκοζί ήταν πρόεδρος της Γαλλίας,μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωναμε το περιβάλλον του, ο Νικολά Σαρκοζί

είναι «έξω φρενών» με τον πρώην του σύμβουλο, Πατρίκ Μπουισόν, ένα αμφιλεγόμενο στέλεχος στο δεξιό κόμμαUMP του πρώην προέδρου, που πολλοί θεωρούν ότι ήταν εμπνευστής της «ακροδεξιάς γραμμής» που ακολούθησε ο Σαρκοζί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του το 2012 η οποία τελικά οδήγησε στην ήττα του έπειτα από 5 χρόνια στον προεδρικό θώκο.

ΟΣαρκοζί και η σύζυγός του «δε μπορούν να αποδεχτούν ότι συζητήσεις ιδιωτικού χαρακτήρα έχουν ηχογραφηθεί και έχουν δημοσιοποιηθεί χωρίς τη συγκατάθεσή τους» ανέφεραν σε μια ανακοίνωση οι δικηγόροι του ζευγαριού,Τιερί Χερζόγκ και Ρισάρ Μαλκά.

«Η προστασία του απορρήτου των ιδιωτικών συνομιλιών είναι. . . μία από τις θεμελιώδεις αρχές μιας δημοκρατικής κοινωνίας».

Η παραβίαση της ιδιωτικής ζωής στη Γαλλία επισύρει ποινή φυλάκισης έως και 1 έτους και την επιβολή προστίμων ύψους 45.000 ευρώ.

Στααποσπάσματα που διέρρευσαν ο Σαρκοζί ακούγεται να συζητά σχετικά με τηνεκλογική του στρατηγική και τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης το 2011, την ώρα που η Μπρούνι ακούγεται να αστειεύεται για το γεγονός πως θα αναγκασθεί να βάλει την καριέρα της ως μοντέλο σε δεύτερη μοίρα διότι θαφέρει τον τίτλο της Πρώτης Κυρίας της Γαλλίας.

ΗΜπρούνι ακούγεται να λέει μάλιστα σε μία από τις συνομιλίες ότι εξαιτίας της ιδιότητάς της δε μπορεί να προχωρήσει στη σύναψη συμβολαίωνμε παχυλές αμοιβές προκειμένου να διαφημίζει αντιρυτιδικές κρέμες όπως «η Τζούλια Ρόμπερτς, 44 ετών, η Σάρον Στόουν, 52 ετών και η Τζούλιαν Μουρ, 53 ετών».

«Νόμιζα ότι παντρευόμουν απλώς έναν άνδρα με έναν μισθό. Είχα συνάψει μεγάλα συμβόλαια και τώρα τίποτα» ακούγεται να λέει, προσθέτοντας ότι εάν ο Σαρκοζί έχανε τις εκλογές εκείνη τουλάχιστον θα μπορούσε να ξεκινήσει ξανά την καριέρα της και να διαφημίζει αντιρυτιδικές κρέμες.

Οδικηγόρος του Πατρίκ Μπουισόν υποστηρίζει ότι οι συνομιλίες, τις οποίεςηχογράφησε ο πελάτης του με τη βοήθεια μιας συσκευής που είχε κρύψει στην τσέπη του και μεταφόρτωσε στον προσωπικό του υπολογιστή, εκλάπησαν από εκείνον και ότι ο Μπουισόν θα υποβάλλει μήνυση για κλοπή κατά «αγνώστων».

«ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΗΣΗ» ΚΑΙ «ΑΦΕΛΕΙΑ»

ΟΝικολά Σαρκοζί μπορεί να καταγγείλει ότι προδόθηκε, αλλά «δεν θα μπορέσει να ξεφύγει ούτε από τη γελοιότητα αυτών των αποκαλύψεων, ούτε από το δηλητηριώδες κλίμα το οποίο μαρτυρούν» έγραψε σήμερα η εφημερίδα Λε Μοντ.

Για την τοπική εφημερίδα Ουέστ Φρανς αυτή η υπόθεση «ντροπιάζει πρωτίστως τον Νικολά Σαρκοζί» και«αμαυρώνει την προσωπικότητα του και τις φιλοδοξίες του».

Τοσκάνδαλο θέτει σε κίνδυνο τα σχέδια του πρώην προέδρου, που δεν έχει ακόμη επισημοποιήσει, να επιστρέψει στην πρώτη γραμμή της πολιτικής σκηνής.

Κάποιοι πολιτικοί αναλυτές, όπως ο Ζαν-Ντανιέλ Λεβί, εκτιμούν αντιθέτως ότι η υπόθεση Μπουισόν μπορεί σε τελευταία ανάλυση να εξυπηρετήσει τα πολιτικά συμφέροντα του πρώην προέδρου. «Όταν ο Νικολά Σαρκοζί γίνεται αντιληπτόςως ένα θύμα, αυτό αποτυπώνεται σίγουρα στην κοινή γνώμη. Όλο αυτό ενισχύει την εικόνα του στα μάτια των Γάλλων, ιδίως (των υποστηρικτών) της Δεξιάς » διευκρίνισε ο ίδιος.

Γιαμεγάλη μερίδα των μέσων ωστόσο αυτό που προκαλεί έκπληξη στην υπόθεση Μπουισόν είναι η «εκπληκτική αφέλεια» του πρώην προέδρου, που παγιδεύτηκε «σαν ένας πρωτάρης».

Γιατο Σοσιαλιστικό Κόμμα, η υπόθεση πάντως ξεπερνά το πρόσωπο του Νικολά Σαρκοζί. «Οι ηχογραφήσεις του Μπουισόν. . . συνιστούν μια επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας και των ανώτατων θεσμών της» εξέφρασε την εκτίμηση ο Ντέιβιντ Ασουλίν, εκπρόσωπος του κόμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα