Συνάντηση με Τζον Κέρι

Με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι θα συναντηθούν σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κι ενώ η Αθήνα προσβλέπει στη βοήθεια της αμερικανικής κυβέρνησης, στο αίτημα για ελάφρυνση του χρέους. Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί επίσης η κατάσταση στη Συρία, σε συνδυασμό με τις
προσφυγικές ροές αλλά και το Κυπριακό. Την αναβάθμιση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας για την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος συμφώνησαν χθες οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την υποστήριξη της Ελλάδας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού, στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, καλώντας την Τουρκία να στηρίξει τις συνομιλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Για το συντονισμό και τη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου συζήτησαν χθες ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ενώ εξετάστηκαν επίσης οι προοπτικές υλοποίησης τριμερών επαφών με το Ισραήλ, αλλά και την Αίγυπτο.

Εξάλλου, η στρατηγική σημασία της συνεργασίας Ελλάδας και Αιγύπτου ιδίως στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και των μεταφορών αναδείχθηκε κατά τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Αποφασίστηκε η επίσκεψη ελληνικού κυβερνητικού κλιμακίου στην Αίγυπτο αλλά και επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου στην Ελλάδα.

Νωρίτερα διπλωματική εμπλοκή δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ, όπου ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να συμμετέχει στη συνεδρίαση του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού και του Ισλαμικού κράτους. Με ευθύνη της Αμερικανικής κυβέρνησης προσκλήθηκαν τα Σκόπια ως Δημοκρατία της Μακεδονίας και όχι με τη διεθνή ονομασία FYROM, με αποτέλεσμα να ακυρώσουν την παρουσία τους στη Σύνοδο τόσο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.
Keywords
Τυχαία Θέματα