Εντατικοποίηση συνεργασίας για το προσφυγικό

Την ανάγκη εντατικοποίησης της συνεργασίας Ελλάδας -Τουρκίας για την πιο αποτελεσματική διαχείριση της ροής προσφύγων προς τα ελληνικά νησιά και στο πλαίσιο αυτό την προώθηση της αρχής της επανεγκατάστασης, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα, τόνισε ότι η κυβέρνησή του είναι

ειλικρινής στην προσπάθεια πλήρους ομαλοποίησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων όπως επιβεβαιώνει το γεγονός ότι μετά από δυο χρόνια προσχωρούν και πάλι οι συζητήσεις για την υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε, την ανάγκη να τερματισθούν οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Συζητήθηκαν εκτενώς και οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι δυο πλευρές εμφανίστηκαν αποφασισμένες να αξιοποιήσουν το "παράθυρο ευκαιρίας" που διαφαίνεται για λύση.

Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός αρνήθηκε να συμμετέχει στη συνεδρίαση για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού και του Ισλαμικού κράτους, του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Με ευθύνη της Αμερικανικής κυβέρνησης προσκλήθηκαν τα Σκόπια ως Δημοκρατία της Μακεδονίας και όχι με τη διεθνή ονομασία FYROM, με αποτέλεσμα να ακυρώσουν την παρουσία τους στη Σύνοδο τόσο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές η ελληνική αποστολή κατέληξε στην εν λόγω απόφαση, καθώς ο κ. Τσίπρας δε θα είχε δικαίωμα παρέμβασης στη Σύνοδο και άρα τρόπο να διαμαρτυρηθεί δημόσια για την χρησιμοποιούμενη ονομασία.

Ο κ. Τσίπρας συνεχίζει τις επαφές του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις ΗΠΑ.

Αργότερα απόψε ο κ. Τσίπρας, θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Νωρίτερα, είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη συζητησαν την εντατικοποίηση των δικοινοτικών συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού.

Επίσης συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, με τον οποίο συζήτησε τη συνεργασία Ελλάδας και Αιγύπτου στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και των μεταφορών.

Keywords
Τυχαία Θέματα