Συνάντηση Κουτσούμπα με Ομήρου

Τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και τις εξελίξεις στην Ελλάδα μπροστά στην οικονομική κρίση και την επικείμενη συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους, συζήτησαν ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, στη συνάντηση που είχαν σήμερα.

«Ως ΚΚΕ

επιβεβαιώσαμε την αλληλεγγύη μας και την σταθερή θέση αρχών απέναντι στο Κυπριακό πρόβλημα. Θεωρούμε ότι είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής, ότι θα πρέπει να υπάρξει μια λύση βιώσιμη με Κύπρο κυρίαρχη ανεξάρτητη, πραγματική κοινή πατρίδα Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, χωρίς ξένες βάσεις, χωρίς ξένα στρατεύματα, χωρίς προστάτες και εγγυητές, με μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, ομόσπονδη, σε έναν κόσμο όπου ο λαός θα είναι κυρίαρχος στη χώρα του και θα μπορεί να ζήσει ελεύθερα και ειρηνικά» δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ έχει επισημάνει πως «η νέα συμφωνία που επίκειται αυτές τις μέρες να υπογραφεί θα είναι εξίσου αντιλαϊκή με τις προηγούμενες, είναι επώδυνη, προβλέπει μέτρα βάρβαρα για τον λαό μας. Ο ελληνικός λαός έχει ματώσει αυτά τα χρόνια με τα προηγούμενα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους και βεβαίως θα εξακολουθεί να ματώνει και με τη νέα συμφωνία».

«Θεωρούμε ως ΚΚΕ ότι ο λαός μας δεν πρέπει να φοβηθεί τη ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους. Βεβαίως θα πρέπει να είναι κουμπωμένος απέναντι στις διάφορες ρήξεις που λένε κάποιες πολιτικές δυνάμεις και μέσα από τη σημερινή κυβέρνηση, μια ρήξη καρικατούρα -όπως την έχουμε ονομάσει-, που αφορά μόνο το νόμισμα, την επιστροφή στη δραχμή, χωρίς καμιά προοπτική ουσιαστικά για τον λαό και τον τόπο και με νέα μέτρα που θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν» πρόσθεσε.

«Αυτό που χρειάζεται να γίνει κατά την άποψή μας είναι ο ελληνικός λαός να πει κατηγορηματικά "όχι" σε αυτή τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία να παλέψει για κατάργηση όλων των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων να ζητήσει ανάκτηση απωλειών του λαϊκού εισοδήματος που είχε τα χρόνια της κρίσης και βεβαίως σε ρήξη όλα αυτά με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους, που σημαίνει πρόγραμμα πάλης για αποδέσμευση, για κοινωνικοποίηση, για μονομερή διαγραφή του χρέους, με τον λαό πραγματικά στην εξουσία» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο γγ του ΚΚΕ είπε ότι δεν έχει αλλάξει καθόλου η σταθερή θέση του κόμματος σχετικά με τη διζωνικότητα της λύσης του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι «διαφωνούμε με όσες δυνάμεις προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την έννοια της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας για να περάσουν άλλες αντιλήψεις. Ουσιαστικά μιλούν για δύο συνιστώντα κράτη, που δεν δίνουν βιώσιμη και σωστή λύση στο Κυπριακό ζήτημα».

Από την πλευρά του, ο κ. Ομήρου εξέφρασε την αλληλεγγύη ολόκληρου του κυπριακού λαού, για να βγει η Ελλάδα από τη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, η οποία έχει οδηγήσει όλα τα τελευταία χρόνια σε υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου, σε περιθωριοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, σε ένδεια και σε εξαθλίωση.

«Έχουμε ζήσει στην Κύπρο, και ακόμα ζούμε, τις συνέπειες απαράδεκτων αποφάσεων, όπως ήταν η απόφαση του Eurogroup για τη ληστεία σε βάρος των Κυπρίων και ξένων καταθετών, έχουμε βιώσει, και βιώνουμε ακόμα, τις συνέπειες αυτής της συμπεριφοράς, και αν μπορούμε να πούμε κάτι σήμερα είναι ότι, επιτέλους, η ΕΕ θα πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση και να περάσει από τις πολιτικές της άγριας λιτότητας σε πολιτικές ανάπτυξης, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και κοινωνικής συνοχής. Και η τοποθέτηση της ΕΕ και της ευρωζώνης απέναντι στην Ελλάδα αυτές τις μέρες θα αποτελέσει και τη "λυδία λίθο", θα έλεγα, για την μελλοντική πορεία της Ένωσης» τόνισε ο κ. Ομήρου.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Ομήρου εξέφρασε την μεγάλη του εκτίμηση και τις ευχαριστίες τόσο του ιδίου, όσο και της κυπριακής Βουλής, καθώς και του κυπριακού λαού για τη διαχρονικά σταθερή και συνεπή θέση του ΚΚΕ και υπογράμμισε πως «τότε μόνο θα είναι η λύση αποδεκτή, αν θα στηρίζεται ακριβώς στις αρχές του διεθνούς δικαίου και στα ψηφίσματα περί Κύπρου του Συμβουλίου Ασφαλείας».

«Όπως έχει ήδη πει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, λύση χωρίς απομάκρυνση στρατευμάτων, εποίκων, και χωρίς κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960, που μετέτρεψαν τη Κυπριακή Δημοκρατία σε κράτος υπό κηδεμονία, δεν μπορεί να υπάρξει. Και αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα διεθνώς και εντός ΕΕ, προς φίλους και εχθρούς, ότι η λύση για να περάσει -γιατί η λύση θα περάσει αν είναι συμφωνημένη από δημοψηφίσματα- θα πρέπει να στηρίζεται ακριβώς σε αυτές τις αρχές -διαφορετικά ας μην επιχειρήσουν καν να θέσουν μια τέτοια λύση που θα είναι εμβαλωματική και θνησιγενής ενώπιον του λαού» κατέληξε ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα