Απειλή για νέα «λουκέτα»

Η μετάβαση του κλάδου στον υψηλό ΦΠΑ, όπως επισημαίνουν παράγοντες της εστίασης και του τουρισμού, θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκει το οικονομικό επιτελείο.

Όπως αναφέρουν, η επαναφορά του κλάδου στον υψηλό ΦΠΑ στο 23% θα προκαλέσει νέο κύμα λουκέτων, αύξηση της ανεργίας και εκτίναξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροαποφυγής, άρα λιγότερα έσοδα για το δημόσιο.

Συμπληρώνουν πως η αύξηση του ΦΠΑ
στο 23%, πέραν του ότι θα κάνει πιο ακριβό το τελικό προϊόν εις βάρος του Έλληνα καταναλωτή και του τουριστικού προϊόντος, θα αποτελέσει ένα ακόμη κίνητρο για όσους δεν κόβουν απόδειξη να καρπωθούν αυτή τη διαφορά εις βάρος των δημοσίων εσόδων. Την ίδια ώρα όπως αναφέρουν θα ενταθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ όσων παραμένουν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και όσων έχουν κάνει επάγγελμα την
εισφοροδιαφυγή.

Στελέχη της οργανωμένης μαζικής εστίασης υποστηρίζουν ότι αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%θα οδηγήσει 120.000 εργαζομένους στο ταμείο ανεργίας, θα πλήξει τον τουρισμό και θα τον στείλει σε ανταγωνιστικούς προορισμούς με μονοψήφιο ΦΠΑ εστίασης όπως Τουρκία, Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία ενώ δεν θα αποφέρει στο κράτος τα προσδοκώμενα έσοδα λόγω της δραματικής μείωσης της κατανάλωσης.

Αντιθέτως διατήρηση του ΦΠΑ στο 13%, εκτιμούν ότι θα βοηθήσει την αγορά, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, αύξηση της κατανάλωσης και κατά συνέπεια αύξηση των κρατικών εσόδων. Οι ίδιοι υπενθυμίζουν τι είχε γίνει στη Γαλλία όταν μείωσε τον ΦΠΑ στην εστίαση από 19,5% σε 5,5% και πέτυχε ανάπτυξη του κλάδου και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ενώ η Ιρλανδία, όταν βρισκόταν υπό την εποπτεία του ΔΝΤ, είχε προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση
κατά 30%, από 13% σε 9%. Όπως τονίζουν, οι επιπτώσεις μιας πιθανής απόφασης για το 23% θα είναι ανεξέλεγκτες.

Την ίδια ώρα, σοβαρούς κλυδωνισμούς στην αγορά αναμένεται να προκαλέσει η μετάταξη στον υψηλό ΦΠΑ των τυποποιημένων προϊόντων και η διατήρηση στον χαμηλό συντελεστή του 13% των χύμα και φρέσκων προϊόντων. Οι αυξήσεις αναμένονται στο 10%, ωστόσο η αγορά εκφράζει φόβους για μετατόπιση του καταναλωτικού κοινού στα χύμα προϊόντα ή στα private label.

Παράγοντες από την αγορά κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για ένα νέο τσουνάμι φοροδιαφυγής και εισαγωγών φθηνών χύμα προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας τα οποία θα «πέσουν» στην αγορά.

Όπως σημειώνουν , η εξέλιξη αυτή, δηλαδή η πριμοδότηση των χύμα προϊόντων έναντι των τυποποιημένων γυρίζει την αγορά στις δεκαετίες του '70 και του '80, δηλαδή 40 χρόνια πίσω. Σοβαροί κίνδυνοι, σύμφωνα με τους ίδιους, ελλοχεύουν στην απόφαση για αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και για την ασφάλεια του καταναλωτικού κοινού, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι οι οποίοι σημειώνουν ότι όποια προσπάθεια είχε γίνει τα τελευταία χρόνια για να παταχθεί η διάθεση χύμα προϊόντων που αποτελεί ωρολογιακή βόμβα για την δημόσια υγεία, ακυρώνεται με τα νέα μέτρα.

Χριστιάννα Κούσιου
Keywords
Τυχαία Θέματα