Συνάντηση χθες με Χριστοδούλου

Μία ώρα μετά το τέλος της ομιλίας του στην Βουλή για την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος συνάντησε τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Πέτρο Χριστοδούλου.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η συνάντηση αφορούσε την δρομολόγηση του προγράμματος εσωτερικού δανεισμού και -κυρίως-
την διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα του PSI (το πρόγραμμα για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά 50%).

Όσον αφορά τον εσωτερικό δανεισμό, δηλαδή τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, η κατάσταση εμφανίζεται ιδιαζόντως κρίσιμη καθώς οι βασικοί αγοραστές εντόκων γραμματίων, οι τράπεζες, βρίσκονται υπό καθεστώς αυξανόμενης πίεσης στο μέτωπο της ρευστότητας και η "λύση" που έχει αρχίσει να υλοποιείται είναι η χρησιμοποίηση του πακέτου των εγγυήσεων που έχει προβλεφθεί σε ύψος 30 δισ. ευρώ.

Με τις εγγυήσεις αυτές οι τράπεζες εκδίδουν ομόλογα τα οποία στην συνέχεια καταθέτουν στην ΤτΕ ή στην ΕΚΤ για την χρηματοδότησή τους. Από την ΤτΕ πάντως δεν έχει διευκρινισθεί αν τα ομόλογα αυτά θα "πηγαίνουν" στην ΕΚΤ ή στην ΤτΕ. Δηλαδή αν τα ομόλογα αυτά θα ανταλλάσσονται με ρευστότητα από την ΕΚΤ ή την ΤτΕ μέσω του ELA. Η διαφορά είναι σημαντική καθώς τα επιτόκια διασφάλισης ρευστότητας από το ELA είναι μεγαλύτερα από εκείνα της ΕΚΤ...

Όσον αφορά το PSI, η διαδικασία φαίνεται ακόμα να βρίσκεται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα. Θα πρέπει να ετοιμασθεί η σχετική επιστολή με τους νέους όρους (κούρεμα 50%) προς τις τράπεζες και τους κατόχους ελληνικών ομολόγων και στην συνέχεια το IIF και ο ΟΔΔΗΧ υπό την εποπτεία της EWG (οικονομική επιτροπή του Eurogroup) να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις.

Τα σενάρια που έχουν μελετηθεί μέχρι τώρα είναι δυο, και τα δυο καταλήγουν σε ένα κούρεμα της τάξης του 45,9%. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την ελληνική πλευρά μελετάται ένα τρίτο σενάριο το οποίο θα αυξάνει το σκέλος των εγγυήσεων με παράλληλη αύξηση του κουρέματος στο κεφάλαιο.

Την σχετική επιστολή θα λάβουν και τα ελληνικά ασφαλιστικά Ταμεία γεγονός που ανάλογα με την απάντησή τους θα επηρεάσει τον νέο προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Παπαδήμου ο προϋπολογισμός συντάσσεται με βάση το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά 50% τόσο στο σκέλος των προβλεπόμενων δαπανών για τόκους όσο και στην... απέναντι πλευρά, δηλαδή στο σκέλος της αντιμετώπισης των ελλειμμάτων που αυτό θα προκαλέσει στα ασφαλιστικά ταμεία και την αυξημένη ανάγκη χρηματοδότησής τους.

Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος σε άρθρο του στις 23 Οκτωβρίου που είχε δημοσιευθεί στους FT και αναδημοσιευτεί στο Βήμα είχε προειδοποιήσει ότι το κούρεμα κατά 50% των ελληνικών ομολόγων επειδή θα αφορά μόνο το κομμάτι του χρέους που βρίσκεται στα χέρια του ιδιωτικού τομέα (σ΄ αυτό περιλαμβάνει τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες και ιδιώτες επενδυτές) ουσιαστικά θα μειώσει το κρατικό χρέος μόνο κατά 20% και ταυτόχρονα θα υποχρεώσει το κράτος σε στήριξη τόσο των τραπεζών όσο και των ταμείων για να αντιμετωπίσουν
Keywords
Τυχαία Θέματα