Συνάντηση Αναστασιάδη-Γιούνκερ

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, θα έχει στις 30 Αυγούστου στις Βρυξέλλες, ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο κ. Γιούνκερ έχει καταγράψει στο μπλοκάκι των σημειώσεών του το αίτημα των κυβερνήσεων Ελλάδος και Κύπρου για ουσιαστική
εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό. Οι προχθεσινές συζητήσεις που είχε ο κ. Γιούνκερ στην Αθήνα διεξήχθηκαν επί ενός θέματος που είχε ήδη τεθεί ενώπιόν του από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Τόσο στην Αθήνα όσο και στη Λευκωσία, σημειώνουν, πως η θέση των δύο κυβερνήσεων για ουσιαστική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, κερδίζει έδαφος. Σημειώνεται συναφώς, ότι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά και τεχνοκράτες στις Βρυξέλλες, θεωρούν πως η Ένωση δεν μπορεί να απέχει από μια διαδικασία, στην οποία ενδέχεται να προκύψει μια συμφωνία, που θα επηρεάζει τη λειτουργία της ΕΕ. Στην Ένωση δεν βρίσκονται πολλοί που υποστηρίζουν την υιοθέτηση μόνιμων παρεκκλίσεων σε μια συμφωνία στο Κυπριακό. Δεν υποστηρίζουν μόνιμες παρεκκλίσεις που αφορούν τον πυρήνα του κοινοτικού κεκτημένου, όπως οι βασικές ελευθερίες καθώς αυτό θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στην Ένωση.

Αυτά, βέβαια, αφορούν την οπτική γωνία που βλέπουν τα ζητήματα της εμπλοκής της ΕΕ, η Ελλάδα, η Κύπρος, ο κ. Γιούνκερ και άλλοι παράγοντες της Ένωσης. Το ζητούμενο είναι η αντίδραση της τουρκικής πλευράς. Κι αυτό, γιατί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, για να είναι αποτελεσματική η εμπλοκή πρέπει να γίνει αποδεκτός ο νέος ρόλος από όλους τους εμπλεκόμενους. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι τόσο η Αγκυρα όσο και ο Ντερβίς Έρογλου δεν αποδέχονται να έχει οποιοδήποτε ρόλο στη διαδικασία ο απεσταλμένος της Κομισιόν, Πίτερ Βαν Νούφελ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα