Συγκρατημένη αισιοδοξία και δάνειο με δόσεις

Θετικά μηνύματα μετά την ολοκλήρωση του PSI και την πολιτική έγκριση της νέας   δανειακής σύμβασης εκπέμπουν κορυφαίοι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το κλίμα  για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα είναι χαμηλότερο το  χρέος/ΑΕΠ της Ελλάδας μετά το PSI. Ο Ζαν Κλοντ

Γιούνκερ έκανε λόγο για χρέος 117% του ΑΕΠ το 2020 και δεύτερη ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Σήμερα, αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο για να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις και υποχρεώσεις της χώρας. Από την πλευρά της Κομισιόν, ο Ζοζέ Μπαρόζο υπογράμμισε τη στενή συνεργασία με το Λ. Παπαδήμο και την ελληνική κυβέρνηση για τη διευκόλυνση των επενδύσεων, την παροχή ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.


Εν τω μεταξύ, με το σταγονόμετρο, όπως άλλωστε αναμενόταν, δρομολογείται η εκταμίευση της νέας δανειακής σύμβασης μετά την πολιτική έγκριση του Eurogroup. Χωρίς την κρίσιμη διευκρίνιση για το αν θα συνοδεύεται η εκταμίευση των νέων δόσεων από την παράλληλη αποπληρωμή  των δόσεων του παλιού πακέτου. Αυτή αναμένεται να γίνει αύριο στην συνάντηση του EWG, της Επιτροπής Εργασίας του Eurogroup.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να κάνει τις απαραίτητες και συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις για να μπει στον δρόμο της ανάπτυξης. Είμαστε σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για να δούμε κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί να συνεισφέρει στο επενδυτικό πρόγραμμα της Ελλάδας, είπε ο κ. Μπαρόζο, σε ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Στα τέλη Απριλίου, η Κομισιόν και ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν, θα δώσουν στη δημοσιότητα έκθεση, στην οποία θα παρουσιάζεται η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα