Επαφές Ράιχενμπαχ για επιτάχυνση αλλαγών

Με τριπλή ατζέντα ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνει την Πέμπτη την επίσκεψή του στην Αθήνα ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χόρστ Ράιχενμπαχ. Η ατζέντα περιλαμβάνει την επιτάχυνση έργου στους τομείς προτεραιότητας που έχει θέσει η Ομάδα, τον συντονισμό των υπηρεσιών του με τα στελέχη της Κομισιόν που θα  εγκατασταθούν σε υπουργεία και φορείς και θα έχουν άμεση επαφή μαζί του. Την Πέμπτη, θα γίνει η παρουσίαση της δεύτερης έκθεσης για την Ελλάδα που θα έχει και πάλι
δύο κεφάλαια, την πρόοδο της χώρας στις μεταρρυθμίσεις στις οποίες επικεντρώνεται η Ομάδα Δράσης αλλά και το ΕΣΠΑ.

Σήμερα ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης έχει προγραμματίσει διαδοχικές συναντήσεις  με την υπουργό Ανάπτυξης, Άννα Διαμαντοπούλου, τον πρόεδρο του ταμείου αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) Κώστα Μητρόπουλο, τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο και τον Αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη. Αύριο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δει τον υπουργό Επικρατείας Παντελή Καψή, ενώ χθες είχε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.

Η ατζέντα συζητήσεων με κάθε αξιωματούχο είναι διαφορετική. Η πρωινή συνάντηση με την κα Διαμαντοπούλου φέρεται να έχει διττή σημασία. Επιθυμεί καλύτερες σχέσεις με την νέα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης,  για να προχωρήσει δύο παρεμβάσεις πολύ κομβικές: την προώθηση στην αγορά των 15 δισ. ευρώ  του ΕΣΠΑ αλλά και την επιτάχυνση των αλλαγών για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Πρόκειται για σειρά αλλαγών που βάσει Μνημονίου πρέπει να γίνουν μέσα στην Άνοιξη και  φέρεται να είναι το δεύτερο μεγάλο μέτωπο που θέλει να ανοίξει η ομάδα δράσης μετά το ΕΣΠΑ.

Με τον κ. Σαχινίδη υπάρχουν δύο τουλάχιστο βασικά μέτωπα. Το ένα είναι ο έλεγχος των δαπανών με την μελέτη  εύρεσης της σπατάλης που βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο  6 δισ. ευρώ τα οποία θα «γεμίσουν» το μεσοπρόθεσμο. Επίσης, στο επίκεντρο είναι και το σχέδιο «αναμόρφωσης» και περιορισμού του δημοσίου  το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη στο υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης και θα οδηγήσει σε κατάργηση φορέων και υπηρεσιών και στα νέα κύματα εφέδρων...

Στο ΤΑΙΠΕΔ το ζητούμενο είναι, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, να φανεί αν επιταχύνονται οι διαδικασίες «ωρίμανσης» ακινήτων και ΔΕΚΟ προς αξιοποίηση. Το φλέγον ζήτημα των ανατροπών στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα  και στο εργασιακό που ήρθαν και έρχονται θα συζητηθούν με την ΓΣΕΕ.
Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα