Στρατηγικό λάθος εμπλοκή της Τουρκίας στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας;

Του Χρήστου Καπούτση

Δυσεπίλυτα πολιτικά και διπλωματικά προβλήματα δημιουργεί στην Τουρκία, το Στρατηγικό Δόγμα του Υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Η εμπλοκή της Τουρκίας στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, ίσως αποδειχτεί στρατηγικό λάθος, για την Ισλαμική Κυβέρνηση του Τ. Ερντογάν. 

Η Τουρκία έχει εμπλοκή στην Συριακή κρίση, διότι η τουρκική διπλωματία εκτιμούσε ότι: Η κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ ήταν θέμα ελάχιστου χρόνου, οπότε η υποστήριξη που θα παρείχε η Άγκυρα προς την αντιπολίτευση θα μετατρεπόταν

σε πολιτική επιρροή στη νέα τάξη πραγμάτων στη Συρία. Και επιπλέον, η υποστήριξη της Τουρκίας προς τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (αντικαθεστωτικοί με έντονο τον θρησκευτικό - σουνιτικό φανατισμό), ήταν επιθυμία του ΝΑΤΟ. Συνεπώς, η Τουρκία ήλπιζε ότι θα αναβαθμιζόταν ο ρόλος της στη Μέση Ανατολή, εφόσον ανατραπεί ο Άσαντ, και έτσι θα ισοσταθμούσε την υποβάθμιση που δέχθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω της επιδείνωσης των σχέσεών της με το Ισραήλ.

Όμως, η αντοχή του καθεστώτος Άσαντ, τουλάχιστον μέχρι τώρα, δεν ευνοεί τα τουρκικά διπλωματικά σχέδια και επιπλέον η Τουρκία, έχει να αντιμετωπίσει το Κουρδικό, που έχει αναζωπυρωθεί και εξαιτίας της Συριακής κρίσης.

Τις τελευταίες μέρες οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις φαίνεται ότι έχουν υποστεί σοβαρά πλήγματα από τις απανωτές επιθέσεις των Κούρδων ανταρτών του PKK. Οι Κούρδοι αντάρτες τοποθετούν νάρκες σε κεντρικές οδικές αρτηρίες και καταστρέφουν οχήματα του Στρατού της Τουρκίας, με αποτέλεσμα τούρκοι στρατιώτες να χάνουν τη ζωή τους. Επίσης, το κουρδικό Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) της Συρίας, έχει αναλάβει τον πλήρη έλεγχο στη Βόρεια Συρία.

Η ανάληψη του ελέγχου πραγματοποιήθηκε χωρίς μάχες, αλλά  απλά και μόνο, με την απόσυρση των στρατευμάτων του Μπασάρ αλ Άσαντ, από τις Κουρδικές περιοχές. Γι' αυτό ακριβώς οι Κούρδοι της Συρίας στηρίζουν τώρα το καθεστώς Άσαντ.

Η εξέλιξη αυτή αξιοποιήθηκε από τους Κούρδους της Τουρκίας, αφού το ΡΚΚ δημιούργησε νέες βάσεις ανταρτών στις κουρδικές περιοχές της Συρίας, με την ανοχή του Άσαντ και τη βοήθεια των Κούρδων της Συρίας. Και ακόμη, το ΡΚΚ διεύρυνε τους δρόμους ανεφοδιασμού των ομάδων του εντός της Τουρκίας, και από τη Συρία και από το Βόρειο Ιράκ.

Έτσι, όσο η Τουρκία ενισχύει τους ισλαμιστές αντάρτες που μάχονται κατά του Άσαντ, τόσο οι Κούρδοι μαχητές του ΡΚΚ κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους εντός της Τουρκίας και μάλιστα με φονικές επιθέσεις εναντίον του Στρατού της Τουρκίας.  

Τι κατόρθωσε η τουρκική διπλωματία, με την πολιτική των «μηδενικών προβλημάτων» του Α. Νταβούτογλου; Η Τουρκία, θα έχει ένα ιρακινό Κουρδιστάν στην ανατολική πλευρά της, ένα συριακό Κουρδιστάν στη νότια πλευρά της και έτοιμους, για το επόμενο βήμα, τους Κούρδους του Ιράν και φυσικά, τους Κούρδους στα τουρκικά εδάφη, να υπονομεύουν τη συνοχή του τουρκικού κράτους.

Επιπροσθέτως, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Τ. Ερντογάν έχει να αντιμετωπίσει και το εξής πρόβλημα: Η παρατεταμένη στρατιωτικοποίηση του Κουρδικ

Keywords
Τυχαία Θέματα