Στον πάγο και πάλι ο Γκαρθόν

Το ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε σήμερα την προσφυγή που είχε καταθέσει ο δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, επικυρώνοντας την καταδίκη του σε 11ετή απαγόρευση άσκησης των καθηκόντων του στο πλαίσιο της υπόθεσης παράνομων τηλεφωνικών υποκλοπών, η οποία θέτει τέλος στην σταδιοδρομία του, σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Στις 9 Μαΐου, ο Γκαρθόν-ο οποίος απέκτησε διεθνή φήμη επιτυγχάνοντας τη σύλληψη

του πρώην δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοτσέτ στο Λονδίνο το 1998-είχε προσφύγει στο δικαστικό αυτό σώμα, εκτιμώντας πως η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Μαδρίτης ήταν «ιδιαζόντως αντισυνταγματική, σε βαθμό που ουδέποτε άλλοτε έχουμε γνωρίσει στο δημοκρατικό μας κράτος».

Το συνταγματικό δικαστήριο, στην απόφασή του της 29ης Οκτωβρίου, απορρίπτει την προσφυγή, κρίνοντας πως «δεν υπάρχει πασιφανώς καμία παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων» στην ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Σε περίπτωση που το δικαστήριο δικαίωνε τον δικαστή, ο Γκαρθόν θα κηρυσσόταν αθώος και θα επανέκαμπτε στο δικαστικό σώμα, είχαν εξηγήσει οι συνήγοροί του όταν κατέθεταν την προσφυγή.

Ο Γκαρθόν είχε καταδικαστεί στις 9 Φεβρουαρίου σε 11ετή απαγόρευση διότι είχε διατάξει την τηλεφωνική παρακολούθηση, παραβιάζοντας τα δικαιώματα των κατηγορουμένων, στα πλαίσια μίας έρευνας που αποκάλυψε τη διαφθορά και αμαύρωσε την ισπανική δεξιά το 2009.

Η καταδίκη του 57χρονου Γκαρθόν έχει διχάσει βαθιά την Ισπανία, αλλά έχει λάβει και διεθνείς διαστάσεις, καθώς ο δικαστής είχε αποκτήσει κύρος διότι είχε ασχοληθεί με ηχηρές υποθέσεις παραβίασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σήμερα, ο Γκαρθόν έχει αναλάβει τον συντονισμό της υπερασπιστικής γραμμής του ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα