Στο «τραπέζι» προσφυγικό, Κυπριακό και FYROM

Το μεταναστευτικό, το κυπριακό και οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας - Σκοπίων ήταν τα θέματα που συζήτησαν χθες το βράδυ στη συνάντησή τους, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ,

ο γγ και ο πρωθυπουργός συζήτησαν την αυξημένη κίνηση προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη και τις προσκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σε σχέση μ' αυτό. «Συζήτησαν επίσης τις συνομιλίες του κυπριακού και ο ΓΓ καλωσόρισε την πρόοδο που σημειώθηκε στη διαδικασία από τους ηγέτες της Ε/Κ και της Τ/Κ κοινότητας. Υπογράμμισε τη σημασία στο πλαίσιο αυτό, της συνεχούς υποστήριξης της Ελλάδας» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Μπαν Κι Μουν.

Τέλος, αντάλλαξαν απόψεις για τις προοπτικές επίλυσης του θέματος με την ονομασία μεταξύ της Ελλάδας και της FYROM. Το θέμα είχε προκαλέσει νωρίτερα διπλωματική εμπλοκή όταν ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να συμμετέχει στη συνεδρίαση του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού και του Ισλαμικού κράτους.

Με ευθύνη της Αμερικανικής κυβέρνησης προσκλήθηκαν τα Σκόπια ως Δημοκρατία της Μακεδονίας και όχι με τη διεθνή ονομασία FYROM, με αποτέλεσμα να ακυρώσουν την παρουσία τους στη Σύνοδο τόσο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Οι κκ Τσίπρας και Κέρι θα συναντηθούν αργότερα σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι. Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, η κατάσταση στη Συρία, σε συνδυασμό με τις προσφυγικές ροές αλλά και το Κυπριακό. Την αναβάθμιση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας για την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος συμφώνησαν χθες οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την υποστήριξη της Ελλάδας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού, στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, καλώντας την Τουρκία να στηρίξει τις συνομιλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Συνάντηση με παράγινες της Ομογένειας

Συνάντηση με προέδρους και παράγοντες οργανισμών της Ομογένειας είχε χθες βράδυ, στη διάρκεια δεξίωσης που διοργανώθηκε προς τιμήν του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τους ομογενείς «καλύτερους πρεσβευτές του Ελληνισμού στις ΗΠΑ», μια χώρα η οποία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο παγκοσμίως και σ' όλες τις κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν και το μέλλον του τόπου μας».

Μιλώντας για την οικονομική κρίση, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «ο ελληνικός λαός υπήρξε το θύμα επιλογών που οδήγησαν σε σταδιακή άρση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας και οδήγησαν στην ανάγκη ενός δανεισμού που είχε ως συνέπεια την εφαρμογή πολιτικών οι οποίες τα τελευταία χρόνια αποδυνάμωσαν την παραγωγική βάση και την οικονομία της πατρίδας μας». Ο πρωθυπουργός μίλησε για τη ραγδαία μείωση των εισοδημάτων, με το ΑΕΠ να χάνει το 25% μόλις σε πέντε χρόνια. «Όλα αυτά συμβάλλουν στο να υπάρξει μία σημαντική αποδυνάμωση της οικονομικής ισχύος της πατρίδας μας. Εν τούτοις και παρόλη την αποδυνάμωση της οικονομικής ισχύος θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η γεωπολιτική ισχύς της πατρίδας μας παραμένει αναλλοίωτη. Η Ελλάδα είναι μία κρίσιμη χώρα για τη σταθερότητα, σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή» τόνισε.

Περιέγραψε τις κρίσεις που περιτριγυρίζουν την Ελλάδα, την Ουκρανία, τη Συρία και τη Λιβύη, προσθέτοντας τις σχέσεις με την Τουρκία και τα κύματα των προσφύγων. «Ως χώρα πρώτης υποδοχής είμαστε αναγκασμένοι και υποχρεωμένοι, ακόμη και ηθικά. Εμείς οι Ελληνες έχουμε ζήσει στο πετσί μας τη σκληρή προσφυγιά. Πρέπει να τους υποδεχθούμε και να τους φιλοξενήσουμε, παρά τις λιγοστές μας δυνατότητες» τόνισε και πρόσθεσε «τις τελευταίες μέρες δείξαμε το καλό και ανθρώπινο, το πραγματικό πρόσωπο της Ευρώπης, φτωχών ανθρώπων που έδιναν από το υστέρημά τους στους πρόσφυγες».

Κάλεσε, επίσης, τους ομογενείς να είναι υπερήφανοι για την αξιοπρέπεια με την οποία ο ελληνικός λαός αντιμετώπισε τους τελευταίους 6-7 μήνες μιας σκληρής διαπραγμάτευσης, στην οποία, όπως είπε, «είχαμε την τιμή να ηγηθούμε μέχρι να καταλήξουμε σε μια δύσκολη αλλά αναγκαία συμφωνία από μέρους μας». Πρόσθεσε ότι στη μάχη αυτή υπήρχε μια ανοιχτή συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι στην Ουάσιγκτον η ελληνική κυβέρνηση βρήκε πολύ πιο ευήκοα ώτα απ' ότι στις Βρυξέλλες, για την ανάγκη να υπάρξει μία δίκαιη διευθέτηση της κρίσης και αναγκαία απομείωση του δημόσιου χρέους. «Αυτή η μάχη δεν έχει τελειώσει» τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο Κυπριακο τόνισε ότι πρέπει να ενισχύσουμε τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για εξεύρεση βιώσιμης και δίκαιης λύσης. Και δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη λύση, πέρα από αυτή που προβλέπει την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα