Στο «κόκκινο» τα δημόσια νοσοκομεία

Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφουν τη κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Στο κλείσιμο προγραμμάτων εφημερίας μεγάλων νοσοκομείων της περιφέρειας οδηγεί η έλλειψη 6.000 γιατρών και η μεγάλη φυγή των νέων γιατρών στο εξωτερικό σύμφωνα με την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών γιατρών Ελλάδος.

Χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του νοσοκομείου της Κέρκυρας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των γιατρών του νησιού δεν υπάρχει μαιευτική κλινική λόγω έλλειψης προσωπικού και οι γυναίκες με φυσιολογικό τοκετό γεννούν σε απλό θάλαμο νοσηλείας, ενώ οι καισαρικές
γίνονται στο κεντρικό χειρουργείο.

Σύμφωνα με στοιχεία, που παρουσίασαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, η έλλειψη γιατρών σε βασικές ειδικότητες όπως χειρουργική, ορθοπεδική και παιδιατρική οδηγεί στο κλείσιμο προγραμμάτων εφημερίας, μεγάλων νοσοκομείων της περιφέρειας.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Μονάδας Νεφρού στο νοσοκομείο Καρδίτσας που έμεινε χωρίς γιατρό την ώρα που εξυπηρετούσε τις ανάγκες 60 ασθενών.

Στη Γαύδο δεν υπάρχει κανείς γιατρός, στο νοσοκομείο της Λάρισας κινδυνεύουν να κλείσουν άμεσα η Παιδιατρική και Γυναικολογική Κλινική, στο Γενικό νοσοκομείο Μαγνησίας λόγω υποστελέχωσης έκλεισαν η Γαστρεντερολογική και Οφθαλμολογική Κλινική,ενώ στο νοσοκομείο της Βέροιας, κλείνουν τα προγράμματα εφημεριών της Χειρουργικής, της Γυναικολογικής, της Ορθοπεδικής Κλινικής. Εκρηκτικά κενά υπάρχουν και στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Λήμνου, της Νάξου, της Σάμου, της Μυτιλήνης, της Ζακύνθου, της Κέρκυρας, της Λευκάδας, της Καρύστου, των Κυθήρων, της Χίου, της Σύρου, της Λέρου, των Χανίων, των Σερρών, της Φλώρινας, της Αλεξανδρούπολης, της Ξάνθης, της Καστοριάς, της Χαλκιδικής, της Πτολεμαΐδας, της Έδεσσας, της Δράμας, της Θήβας, της Πάτμου, της Τήνου, της Τζιά, της Πάρου, της Κώ, της Σκοπέλου, της Ικαρίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ, Δημήτρη Βαρνάβα, η συνταξιοδότηση αλλά και το τεράστιο κύμα φυγής των νέων γιατρών στο εξωτερικό, άνω των 7.000 τα τελευταία 3 χρόνια, έχει οδηγήσει σ αυτή την εικόνα, θέτοντας πολλές φορές σε κίνδυνο και την υγεία των ασθενών.

Συνολικά, με βάση τους υπάρχοντες Οργανισμούς των Νοσοκομείων κι όχι τη τελική εικόνα που πρέπει να περιγράφει ένας άρτιος Υγειονομικός Χάρτης, λείπουν σήμερα άνω των 6.000 γιατρών ΕΣΥ, πρόβλημα που αποτελεί υγειονομική βόμβα, είπε χαρακτηριστικά ο κος Βαρνάβας προσθέτοντας ότι, η άμεση στελέχωση γιατρών και η σταδιακή λειτουργία αστικών κέντρων υγείας σ' όλη τη χώρα, προκειμένου να λειτουργήσει η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, είναι ανάμεσα στις διεκδικήσεις της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών γιατρών Ελλάδος.

Έλενα Μπρέγιαννη
Keywords
Τυχαία Θέματα