Η Μ. Γιαννακάκη στον ΑΘΗΝΑ984

Η βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Μαρία Γιαννακάκη, μίλησε στις 24/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Με αφορμή το άνοιγμα εκ νέου της υπόθεσης εξαφάνισης 502 παιδιών από το Ίδρυμα Αγία Βαρβάρα, μεταξύ άλλων είπε:

«Η ιστορία των 502 παιδιών από το ίδρυμα Αγία Βαρβάρα δεν είναι καινούρια υπόθεση για εμάς που ασχολούμαστε διαχρονικά με το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είχε έρθει για πρώτη φορά στη δημοσιότητα με μια έκθεση τον Ιανουάριο του 2003. Σχεδόν 11 χρόνια πριν».

Δημοσιογράφος: Η υπόθεση έχει τις αρχές της στο 1998...

Μ.
Γιαννακάκη: «Ακριβώς. Όταν ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης, κ. Πετσάλνικος και ο υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας, κ. Κοτσώνης, είχαν εξαγγείλει ένα πιλοτικό πρόγραμμα, με τίτλο "Προστασία παιδιών τα οποία επαιτούν στα φανάρια". Τότε, τα παιδιά τα οποία "συλλαμβάνονταν" να επαιτούν στα φανάρια, υπολογίζονταν στα 3000 το χρόνο. Εξακόσια εξήντα εννέα από αυτά "μαζεύτηκαν" και δόθηκαν για προστασία, με εντολή του εισαγγελέα ανηλίκων, στο Ίδρυμα Αγία Βαρβάρα... Από αυτά τα 669 παιδιά, ένας πολύ μικρός αριθμός -γύρω στα 27-, επιστράφηκαν στους γονείς τους. Κάποια άλλα στεγάστηκαν σε παιδουπόλεις και έχουμε 502 παιδιά, τα οποία δεν ξέρουμε τι έγιναν. Η ελληνική πολιτεία δεν μπορεί να μας απαντήσει. Εγώ έκανα μια ερώτηση στις αρχές του Ιούλη, πήρα απάντηση αρχές Αυγούστου από τον υπουργό, τον κ. Αθανασίου, που έλεγε ότι είναι μια πολύ θλιβερή υπόθεση για την ελληνική Δημοκρατία και ότι θα την ερευνήσει. Στις 19 Σεπτέμβρη επανήλθα με επίκαιρη ερώτηση, αλλά υπάρχει μια διγλωσσία και από την πλευρά του υπουργού. Από την μία πλευρά, γραπτά, αναγνωρίζει το πρόβλημα και από την άλλη, εκμεταλλευόμενος την απουσία μου από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής -και λέω την απουσία μου, γιατί δεν ήμουν σε εκείνο το θερινό τμήμα-, αμφισβητεί τα στοιχεία που έχω προσκομίσει. Αυτά τα στοιχεία δεν είναι δικά μου, δεν είναι της Δημοκρατικής Αριστεράς, είναι της αρμόδιας επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών, η οποία μας εγκαλεί επισήμως και ζητά να έρθουμε σε επικοινωνία και να συνεργαστούμε με το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, προκειμένου να δοθεί τελικά μια απάντηση. Εγώ επισκέφθηκα και τον Συνήγορο του Πολίτη, αλλά και την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με εντολή της οποίας, αρχές Σεπτέμβρη, ξανάνοιξε ο φάκελος, για να μας απαντήσει τελικά η ελληνική Δημοκρατία, τι απέγιναν αυτά τα παιδιά».

Σε άλλο σημείο είπε: «Το θέμα των Ρομά έχει μια ποικίλη δημοσιότητα σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ιρλανδία, η Γαλλία, η Ελλάδα... Ας ανοίξει το θέμα και ας σταματήσουν τον στιγματισμό των Ρομά. Ας ανοίξει το θέμα και ας ανοίξουν και τα σχολεία - γκέτο...».

Δημοσιογράφος: Ήδη ο αρμόδιος επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρώπη έβαλλε κατά των ΜΜΕ -και νομίζω δικαίως-, για τον τρόπο που χειριζόμαστε τις υποθέσεις που σχετίζονται με τους Ρομά...

Μ. Γιαννακάκη: «Φυσικά, γιατί έτσι στρώνεται το χαλί στο ρατσισμό. Ακόμα και οι τίτλοι "ο ξανθός άγγελος" ή το βίντεο με το κοριτσάκι που παιζόταν συνεχώς, με έντονα σεξιστικά στοιχεία... Πρέπει να τα στηλιτεύσουμε και να ανοίξει εν γένει το ζήτημα των Ρομά στην Ελλάδα... Επίσης, η ελληνική πολιτεία τι έχει κάνει; Τα τόσα χρήματα που δίνονται από τους διεθνείς οργανισμούς, προκειμένου να υπάρχουν συντεταγμένοι καταυλισμοί, με διαμεσολαβητές και όλα τα υπόλοιπα, τι κάνει η ελληνική πολιτεία για αυτό;».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα