Στις Λιγκιάδες ο Γ. Γκάουκ

Το μαρτυρικό χωριό Λιγκιάδες στο νομό Ιωαννίνων, σκηνικό της ναζιστικής θηριωδίας τον Οκτώβριο του 1943, επισκέπτεται σήμερα ο Γερμανός πρόεδρος Γιόακιμ Γκάουκ μαζί με τον Κάρολο Παπούλια.

Χθες, στο επίσημο δείονο που παρέθεσε προς τιμήν του κ. Γκάουκ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε και τα ζητήματα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι του είναι δύσκολο, λόγω και των ιδιαίτερων δεσμών του με τη Γερμανία, να κατανοήσει την άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης να συζητήσει το θέμα του κατοχικού δανείου
και των πολεμικών αποζημιώσεων.

«Δεν πρόκειται μόνο για μία εκκρεμότητα που ρίχνει αρνητική σκιά στις σχέσεις μας. Πρόκειται και για ένα κρίσιμο ζήτημα πολιτικής ηθικής» τόνισε ο κ. Παπούλιας διευκρινίζοντας ότι είναι οξύμωρο ο ελληνικός λαός να καλείται να υλοποιεί, άνευ συζητήσεως, επώδυνα προαπαιτούμενα και υποχρεώσεις και η Γερμανία να αρνείται να συνομιλήσει για υποχρεώσεις που εκκρεμούν από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, να αρνείται τη διαπραγμάτευση και τη διεθνή διαιτησία.

Με τη παρότρυνση να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις με τόλμη και χωρίς δισταγμούς για να ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση αλλά και με επανάληψη της σταθερής θέσης της Γερμανίας ότι δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική, παρά μόνον ηθικής και πολιτικής τάξεως ανάληψη ευθύνης, όπως είπε χαρακτηριστικά, για τις πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο, απάντησε ο Γερμανός Πρόεδρος Γιόακιμ Γκάουκ, στον Κάρολο Παπούλια, στην αντιφώνησή του.
Keywords
Τυχαία Θέματα