Στη Σύρο του Βαμβακάρη

Ένα οδοιπορικό στη Σύρο του Μάρκου Βαμβακάρη προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό ο Μάνος Ελευθερίου, μέσα από το βιβλίο του «Μαύρα μάτια: Ο Μάρκος Βαμβακάρης και η συριανή κοινωνία στα χρόνια 1905-1920», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

Ο Μάνος Ελευθερίου μίλησε στον Αθήνα 9.84 και τη Βάνα Λυκομήτρου:

«Το βιβλίο μου είναι ένα μικρό τούβλο, 400 σελίδων που ασχολείται με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της Συριανής κοινωνίας εκείνων των χρόνων, δηλαδή 1904-1920, που είναι τα χρόνια
που έμεινε ο Μάρκος Bαμβακάρης στη Σύρα, αλλά με βάση όσα λέει ο ίδιος, στην αυτοβιογραφία του. Λέει για παράδειγμα για ορισμένους μουσικούς, μιλάει για ορισμένα τοπωνύμια κι εκτός από αυτά που αναφέρει στην Φραγκοσυριανή, υπάρχουν άλλα 20. Μιλάει για τον πατέρα του στρατιώτη, για τη μητέρα του στο κλωστήριο. Έπρεπε να βρω πράγματα για το εργοστάσιο συνεπώς, όπως πόσους εργάτες είχε, τις συνθήκες που δούλευαν τότε οι εργάτες.. Μετά επειδή έπιασε πολύ μικρός δουλειά, 9 ετών, έπρεπε να γράψω για την παιδική εργασία, για τους ξυλοδαρμούς των παιδιών. Όλα αυτά κράτησαν πολλά χρόνια, όμως νομίζω ότι κάτι βγήκε».
Keywords
Τυχαία Θέματα