Στη μάχη για τη συγκέντρωση των 180 ψήφων

Πυρετώδεις πολιτικές διεργασίες εν όψει των ψηφοφοριών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ισχυρά διλήμματα θέτει η κυβέρνηση τα οποία αναμένεται να εντείνει τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, από τις έως τώρα τοποθετήσεις των ανεξαρτήτων βουλευτών δεν φαίνεται να συγκεντρώνονται οι 180 ψήφοι. Κατά 70-80% θα ψηφίσω τον κ. Δήμα λέει τώρα ο Παναγιώτης Μελάς. Προσανατολίζομαι να ψηφίσω Πρόεδρο, τόνισε, πάντως, στον Α:984 ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Νταβρής,ό οποίος έθεσε ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της
χώρας τους μετανάστες.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται και στη στάση των βουλευτών των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ, η ΚΟ και η Εκτελεστικής Επιτροπής της οποίας συνεδριάζουν από κοινού το απόγευμα. “Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα έχουμε συμπαγή στάση στην ψηφοφορία, ενώ δεν υπάρχει περίπτωση αναστολής λειτουργίας της ΔΗΜΑΡ. Ακόμα κι αν υπάρχει συμμετοχή σε ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα δεν θα χάσει την αυτοτέλειά του, τόνισε στον Α984 ο γραμματέας ΚΟ ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Αναγνωστάκης.

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να βρει 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές το Φεβρουάριο, εκτίμησε από το Λονδίνο ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Δήλωση παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου αναμένεται σήμερα ή αύριο μετά και από χθεσινή σύσκεψη με στενούς του συνεργάτες και στελέχη που πρόσκεινται σε αυτόν. Η δήλωση αναμένεται να είναι επιθετική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και θα χαρακτηρίζει αποσταθεροποιητική κίνηση την επίσπευση της προεδρικής εκλογής.

Ρίσκο για την κυβέρνηση και τη χώρα η επίσπευση της προεδρικής εκλογής αλλά δε μπορούσε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τόνισε για τις πολιτικές εξελίξεις ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Την εκτίμηση ότι θα πάμε σε εκλογές εξέφρασε στον Α984 ο Γαβριήλ Σακελαρίδης τονίζοντας ότι το διακύβευμα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι βουλευτές με την εκλογή ΠτΔ είναι αν αυτή η κυβέρνηση μπορεί να παραμείνει στην εξουσία μέχρι τον Ιούνιο του 2016.

Εν τω μεταξύ, για εκφοβιστική παρέμβαση των αγορών κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να επηρεάσουν τις εξελίξεις και να μην γίνει η μεγάλη πολιτική αλλαγή.

Μήνυμα στήριξης στην κυβέρνηση από τους Ευρωπαίους. Από τις Βρυξέλλες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτίμησε ότι η επίσπευση της προεδρικής εκλογής στην Ελλάδα είναι «πιθανότατα μια καλή απόφαση» που μπορεί να δοθεί τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα, η οποία λειτουργεί ως τροχοπέδη για την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος και η οποία, όπως συμπλήρωσε, δεν προκάλεσε έκπληξη σε όλους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι γνώριζε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Πιστεύω ότι ο Αντώνης Σαμαράς για να επιλέξει την επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας έχει εμπιστοσύνη στη δυνατότητα να υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας στις δύο επόμενες εβδομάδες, δήλωσε ο επίτροπος οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί. Όποια κι να είναι η απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου υπάρχουν τρόποι για να προχωρήσουμε», πρόσθεσε. Εν τω μεταξύ στο Βερολίνο θα βρεθεί σήμερα ο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος όπου θα έχει συνάντηση τόσο με τον κ. Σόιμπλε, όσο και με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον γερμανό ομόλογό του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch χαρακτηρίζει πιθανό το σενάριο πρόωρων εκλογών, από τις οποίες-όπως αναφέρει-είναι πιθανό να εκλεγεί μία κυβέρνηση λιγότερο υποστηρικτική της δημοσιονομικής προσαρμογής και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, που ενδεχομένως να επηρεάσει την αξιολόγηση της χώρας. Η Citigroup εκτιμά ότι πολύ δύσκολα ο κυβερνητικός συνασπισμός θα βρει 25 βουλευτές για να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές. Η J.P.Morgan υπογραμμίζει ότι ακόμα δεν είναι σαφές εάν η κυβέρνηση έχει κρυμμένους άσσους στο μανίκι της και γι αυτό επισπεύδει την Προεδρική Εκλογή.

Keywords
Τυχαία Θέματα