Σλοβενία: Απαλλάχθηκε η Μπράτουσεκ

Η πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Άλενκα Μπράτουσεκ απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες για λογοκλοπή, καθώς η Σύγκλητος της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών της Λιουμπλιάνας συμπέρανε ότι η μεταπτυχιακή διατριβή της δεν ήταν προϊόν αντιγραφής, παρ΄ότι διαπιστώθηκε ότι απέτυχε να κάνει αναφορά σε όλες τις πηγές που χρησιμοποίησε.

Η εξέταση του θέματος ξεκίνησε τον Απρίλιο με αίτημα της Επιτροπής Καταπολέμησης της Διαφθοράς, μετά από διάφορα δημοσιεύματα του Τύπου που ανέφεραν ότι στη μεταπτυχιακή διατριβή της πρωθυπουργού υπάρχουν ολόκληρα τμήματα που έχουν αντιγραφεί χωρίς

επαρκείς παραπομπές σε πηγές.

Οι εξεταστές που ορίστηκαν από τη σύγκλητο της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών ανακοίνωσαν χθες ότι η Άλενκα Μπράτουσεκ είχε παραποιήσει κείμενα από άλλους συγγραφείς, αλλά όχι στο βαθμό που θα οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι ένα σημαντικό τμήμα της διατριβής δεν ήταν δικό της έργο.

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς ότι μέρος της διατριβής της ήταν απευθείας αντιγραφή από κυβερνητικά έγγραφα - συνέταξε τη διατριβή ενώ εργαζόταν για την κυβέρνηση - οι εξεταστές τόνισαν ότι η κ. Μπράτουσεκ ήταν μία εκ των συγγραφέων των συγκεκριμένων κειμένων.

Γενική εκτίμηση των εξεταστών ήταν ότι, στην περίπτωση της Άλενκα Μπράτουσεκ δεν υπήρξε λογοκλοπή (συστηματική και εσκεμμένη) ή ιδιοποίηση έργων άλλων λαμβάνοντας υπόψη τα συγκρίσιμα πρότυπα (κυρίως τα γερμανικά) για τον προσδιορισμό της ακαδημαϊκής ανεντιμότητας.

Οι ισχυρισμοί ότι η μεταπτυχιακή διατριβή της κ. Μπράτουσεκ είναι προϊόν λογοκλοπής διατυπώθηκαν την περίοδο που ήταν υποψήφια για την πρωθυπουργία από την οργάνωση νεολαίας του αντιπολιτευόμενου Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS). Η κ. Μπράτουσεκ υποσχέθηκε τη διεξαγωγή έρευνας και ότι θα παραιτηθεί αν αποδεικνυόταν ότι η διατριβή της ήταν προϊόν λογοκλοπής.

Η πρωθυπουργός της Σλοβενίας τόνισε ότι η απόφαση της Συγκλήτου ήταν αναμενόμενη και ότι είναι ευχαριστημένη που η ιστορία έλαβε τέλος και πρόσθεσε ότι αν η απόφαση ήταν διαφορετική θα υπέβαλε παραίτηση, όπως είχε δεσμευθεί.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα