Σλοβενία: Αντιδρούν στη Λιτότητα

Ποικίλες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, επιχειρηματικών φορέων και εργατικών συνδικάτων προκάλεσαν τα μέτρα λιτότητας που παρουσίασε η κυβέρνηση της Αλένκα Μπράτουσεκ, στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης της Σλοβενίας.

Η ανακοίνωση για την αύξηση του ΦΠΑ από το 20% στο 22% δέχθηκε την μεγαλύτερη κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τους επιχειρηματικούς φορείς και τα εργατικά συνδικάτα που τονίζουν ότι πρόκειται για μέτρο με αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία.

Ο Αντρέι Βίζιακ από το μεγαλύτερο κόμμα της

αντιπολίτευσης, το Δημοκρατικό Κόμμα (SDS), υπογράμμισε ότι η απόφαση για την αύξηση του ΦΠΑ είναι η χειρότερη δυνατή, θα επιφέρει πλήγμα στην ήδη προβληματική οικονομία και δεν θα έχει τα επιθυμητά οικονομικά αποτελέσματα.

"Η εμπειρία από άλλες χώρες δείχνει πως τέτοια μέτρα οδηγούν μόνο σε έναν φαύλο κύκλο επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας, της κατανάλωσης και των εσόδων του προϋπολογισμού" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του SDS Γιάνεζ Γιάνσα ανάρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης twitter ένα μήνυμα, στο οποίο τόνισε πως η κυβέρνηση προτείνει μόνο φόρους, ενώ δεν λέει τίποτα για μείωση των προνομίων στο δημόσιο τομέα ή της γραφειοκρατίας.

Το, επίσης, αντιπολιτευόμενο κόμμα "Νέα Σλοβενία" (NSi) παρομοίασε την εισαγωγή νέων φόρων για την καταπολέμηση της κρίσης με την επιβράδυνση της ταχύτητας ενός αυτοκινήτου, τη στιγμή που ο οδηγός θέλει να επιταχύνει. "Χρησιμοποιώντας φόρους για να καταπολεμήσεις την κρίση, είναι σαν να πατάς φρένο τη στιγμή που θέλεις το αυτοκίνητο να κινηθεί ταχύτερα" ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του Nsi, Ματέι Τόνιν.

Το Λαϊκό Κόμμα (SLS) καλωσόρισε την απόφαση για την εγκατάλειψη της ιδέας εισαγωγής του "φόρου κρίσης", ωστόσο ανακοίνωσε ότι η αύξηση του ΦΠΑ πρέπει να αποφευχθεί έως ότου αξιοποιηθούν όλες οι πιθανότητες εξορθολογισμού των δαπανών.

Ο επικεφαλής της συνομοσπονδίας εργατικών συνδικάτων ZSSS Ντούσαν Σέμολιτς εκτίμησε ότι, εκτός από τις αρνητικές επιπτώσεις στην εγχώρια ζήτηση, ο υψηλότερος ΦΠΑ θα μειώσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, ιδίως δε όσων διαθέτουν εισόδημα μικρότερο του μέσου όρου.

"Αντί να επιβαρυνθούν οι πολίτες, οι φόροι πρέπει να υποβληθούν σε αγαθά πολυτελείας" είπε ο κ. Σέμολιτς, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για έλλειψη αποφασιστικότητας στην λήψη τέτοιων σημαντικών μέτρων.

Στο μεταξύ, ενώ ο συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών (SD) ήταν επιφυλακτικός ως προς την αύξηση του ΦΠΑ, ηγετικά στελέχη του κόμματος εμφανίστηκαν ικανοποιημένα σε σχέση με το γεγονός ότι τελικά μία επιλογή προχώρησε, αυτή της αύξησης του ΦΠΑ, έναντι της επιβολής "φόρου κρίσης".

Από την άλλη πλευρά, το Εμπορικό Επιμελητήριο ανακοίνωσε ότι οι επιπτώσεις της αύξησης του ΦΠΑ στην οικονομία και τους καταναλωτές θα είναι καταστροφικές.

Τα περισσότερα κόμματα χαιρέτισαν τη λίστα των εταιρειών που η κυβέρνηση θέτει προς ιδιωτικοποίηση, όμως το SLS εμφανίστηκε επιφυλακτικό ως προς "τη βιασύνη, με την οποία επεξεργάστηκε και πήρε την τελική της μορφή η λίστα των 15, προς ιδιωτικοποίηση εταιρειών".

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα