Σκόπια: Αντιδράσεις κομμάτων για την ΕΕ

Τα κοινοβουλευτικά κόμματα της ΠΓΔΜ εκτίμησαν ότι οι χθεσινές αποφάσεις του Συμβουλίου υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε) είναι «αρνητικές» για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

To κυβερνών VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι σημείωσε ότι οι αποφάσεις αυτές είναι «απογοητευτικές» για τη χώρα.

Οεπικεφαλής του κέντρου επικοινωνίας του VMRO-DPMNE και βουλευτής του κόμματος αυτού, Ιλία Ντίμοφσκι,

σημείωσε ότι η χώρα «έχει απόλυτο δικαίωμα να είναι σφόδρα απογοητευμένη από τις αποφάσεις του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ».

Σύμφωνα με τον κ. Ντίμοφσκι, το Συμβούλιο, γι΄ακόμη μία φορά, δεν έλαβε υπόψη του τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ξεκινήσει η ΠΓΔΜ ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE ανέφερε ακόμη ότι «οι χθεσινές αποφάσεις στην Ε.Ε. είναι καρπός της μη εποικοδομητικότητας τουνότιου γείτονά μας, ο οποίος αντίθετα με τις δεσμεύσεις του για στήριξητης διεύρυνσης της Ε.Ε., πάλι δεν κατόρθωσε να θέσει στην άκρη το υποκειμενικό συμφέρον και να το βάλει κάτω από το περιφερειακό και γενικό συμφέρον».

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η«Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ δεν έλαβε ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της με την Ε.Ε και θεώρησε ότι: πρόκειται για ακόμη μια ήττα της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, η οποία συμβαίνει σε μια ευαίσθητη στιγμή.

Ο γενικός γραμματέας του SDSM,Αντρέι Πέτροφ, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι επειδή, όπως είπε, καλλιεργούσε προσδοκίες και ψευδή αισιοδοξία στους πολίτες της χώρας, ότι η ΠΓΔΜ θα λάβει τον Δεκέμβριο ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

«Η αλήθεια είναι ότι χθες,η Δημοκρατία της Μακεδονίας έλαβε τα χειρότερα συμπεράσματα μέχρι σήμερα, χειρότερα και από τα συμπεράσματα του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008. Από χθες, εκτός από το ζήτημα της ονομασίας, μας επιβάλλεται και εκπλήρωση νέων κριτηρίων, τα οποία με το προκάλυμμα των σχέσεων καλής γειτονίας μας τα θέτει η γειτονική Βουλγαρία» ανέφερε ακόμη ο γενικός γραμματέας του SDSM και πρόσθεσε ότι «το τίμημα της λανθασμένης πολιτικής και της ανικανότητας της κυβέρνησης του Ν. Γκρούεφσκι να προωθήσει την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ατζέντα της χώρας, θα το πληρώσουν οι πολίτες της χώρας».

Η Ερμίρα Μεχμέτι, βουλευτής του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI του Αλί Αχμέτι, δήλωσε ότι το μήνυμα που απέστειλαν στην ΠΓΔΜ, χθες, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ είναι ότι πρέπει να βρεθεί επειγόντως λύση στο θέμα της ονομασίας, «ώστε να μην καταστούν η χώρα και οι πολίτες της αιχμάλωτοι του ανεπίλυτου αυτού ζητήματος».

Τέλος, τοαντιπολιτευόμενο «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) του Μέντουχ Θάτσι εκτίμησε ότι οι χθεσινές αποφάσεις των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αποτελούν «κόλαφο» για την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και κάλεσε το DUI να αναλάβει τις ευθύνες του και να βγει από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

«Ηδικαιολογία ότι μόνο η Ελλάδα παρεμποδίζ

Keywords
Τυχαία Θέματα