Σερβία-Κόσοβο: Προσπάθειες για συμφωνία

Ο διάλογος Βελιγραδίου - Πρίστινας είναι σε κρίσιμη φάση και καταβάλλουμε προσπάθειες για να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατό, δήλωσε σήμερα η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, εκπρόσωπος τηςεπικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, αλλά δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει αν στο σημερινό όγδοο γύρο των συνομιλιών των δύο πλευρών που διεξάγεται στις Βρυξέλλες η κ. Άστον παρουσίασε κάποιο έγγραφο.

Η κ. Κοτσιγιάντσιτς ότανρωτήθηκε αν η Κάθριν Άστον που έχει διαμεσολαβητικό ρόλο στο διάλογο των

πρωθυπουργών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς και του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι έχει παραδώσει στις αντιπροσωπείες έγγραφο με προτάσεις κι αν οι δύο πλευρές πρέπει να υπογράψουν κάτι, ή θα υπάρξει προφορική συμφωνία απάντησε: "Όχι. Είναι διαπραγματεύσεις. Συζητούν για συγκεκριμένα ζητήματα. Η ΕΕ είναι μόνο διαμεσολαβητής. Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω την ύπαρξη οποιουδήποτε εγγράφου, μπορώ να πω ότι εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να υπάρξει λύση των ζητημάτων που έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είναι σαφές ότι είμαστε σε κρίσιμη φάση του διαλόγου και τώρα μπορούμε να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα" πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο μετά το σημερινό γύρο του διαλόγου να προγραμματιστεί και νέασυνάντηση, η κ. Κοτσιγιάντσιτς επανέλαβε ότι η ΕΕ καταβάλλει προσπάθειες, ώστε να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της κ. Άστον, ο όγδοος γύρος του διαλόγου άρχισε με διμερείς συνομιλίες της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας με την αντιπροσωπεία του Βελιγραδίου και στη συνέχεια με την αντιπροσωπεία της Πρίστινας

Μετά τις διμερείς συναντήσεις ακολουθεί η κοινή συνάντηση.

Η κ. Κοτσιγιάντσιτς δεν θέλησε να κάνει υποθέσεις για την έκβαση των σημερινών διαπραγματεύσεων, αλλά επανάλαβε ότι το χθεσινό μήνυμα της κ.Άστον ότι η συμφωνία είναι πολύ κοντά.

Η κ. Άστον πιστεύει ότι οι αντιπροσωπείες που βρίσκονται σήμερα στις Βρυξέλλες εργάζονται με πνεύμα εξεύρεσης λύσης προς το συμφέρον των λαώνπου εκπροσωπούν και ότι αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί, επισήμανε ηεκπρόσωπός της.

Ο όγδοος γύρος του διαλόγου διεξάγεται σε κρίσιμο στάδιο, καθώς το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου η ύπατη εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της ΕΕ θα καταθέσει έκθεση για την πρόοδο στην εξομάλυνσητων σχέσεων Σερβίας - Κοσόβου ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 22 Απριλίου.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα