«Αποκλιμάκωση της κρίσης στη Β.Κορέα»

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού ΗνωμένωνΕθνών Μπαν Γκι Μουν δήλωσε σήμερα ότι η κρίση με τη Βόρεια Κορέα έχει «παρατραβήξει», ζητώντας να αρχίσει διάλογος και διαπραγμάτευση προκειμένου να διευθετηθεί το πρόβλημα.

«Οιαπειλές για πυρηνικό πόλεμο δεν είναι παιχνίδι. Η επιθετική ρητορική και επίδειξη στρατιωτικής ισχύος το μόνο που επιτυγχάνουν είναι αντίμετρα και τροφοδοτούν το φόβο και την αστάθεια», είπε ο Μπαν σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην Ανδόρα, όπου

πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Νωρίτερα σήμερα ο ηγέτηςτης Βόρειας Κορέας εμφανίσθηκε να αποκλιμακώνει την επιθετική ρητορική του. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε απειλήσει με πόλεμο τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ προχώρησαν στην αποστολή ενισχύσεων των δυνάμεών τους στην περιφέρεια -περιλαμβανομένων και στρατηγικών βομβαρδιστικών B2-έπειτα από μια σειρά απειλών της Πιονγκγιάνγκ περί του ενδεχομένου να επιτεθεί σε αμερικανικές βάσεις στον Ειρηνικό Ωκεανό και να εισβάλλει στη Νότια Κορέα.

«Ταπράγματα πρέπει να ηρεμήσουν, καθώς η κατάσταση αυτή, που γίνεται χειρότερη από την έλλειψη επικοινωνίας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν δρόμο που κανείς δεν θέλει να ακολουθήσει», πρόσθεσε ο Μπαν, προσφερόμενος να συνδράμει ώστε να αρχίσουν συνομιλίες μεταξύ των μερών.

«Είμαιπεπεισμένος ότι ουδείς θέλει να επιτεθεί (στη ΛΔ Κορέας) εξαιτίας των διαφωνιών σχετικά με το πολιτικό της σύστημα ή την εξωτερική της πολιτική. Όμως φοβούμαι ότι οι άλλοι θα αντιδράσουν (. . .) σε οποιαδήποτε απευθείας στρατιωτική πρόκληση», ανέφερε ο Μπαν.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε ακόμη τη Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί προς τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα