Σε κλίμα συγκίνησης η παρουσίαση της Προεδρίας της Λετονία

Με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την καταδίκη του «αποτροπιαστικού εγκλήματος» κατά του γαλλικού σατυρικού περιοδικού «Charlie Hebdo» άρχισε η συνέντευξη Τύπου για τις προτεραιότητες της λετονικής Προεδρίας, στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην Αθήνα.

«Ήταν ένα έγκλημα εναντίον της ελευθερίας του πνεύματος, εναντίον όλης της ανθρωπότητας» δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης,
ενώ ο επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, εξέφρασε «την αλληλεγγύη και τη φιλία» της χώρας, απευθυνόμενος στον Γάλλο πρεσβευτή Ζαν- Λικ Ντελφόρζ. Με τη σειρά του ο Γάλλος διπλωμάτης ανέφερε ότι εκφράζει «τις ευχαριστίες του και την ανάγκη υπεράσπιστης των κοινών αξιών μας στην Ευρώπη».

Ακολούθησαν «θετικά νέα» από τον κ. Καρβούνη για την ευρωπαϊκή οικονομία το 2015. «Προσβλέπουμε σε μεγαλύτερη ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας» είπε στον χαιρετισμό του, αποδίδοντας τη βασιμότητα των προβλέψεων στην πτώση του ευρώ, στην πτώση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου, στην πτώση των επιτοκίων δανεισμού, στην αύξηση των επενδύσεων καθώς και στα μέτρα που αναμένεται να πάρει η ΕΚΤ, για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ελλοχεύουν πολιτικοί και γεωπολιτικοί κίνδυνοι, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την ανάπτυξη, συνοψίζοντας τις προσπάθειες σε έξι άξονες: Την υλοποίηση του επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ, τη δράση κατά της φοροαπάτης και φοροαποφυγής ώστε τα κέρδη να φορολογούνται εκεί που παράγονται, την ψηφιακή ενιαία αγορά, την καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, την ενεργειακή ενοποίηση και τη βαθύτερη Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση ώστε να συμβάλει στην ανάπτυξη.

Πάνω στον «καμβά» της στρατηγικής και των προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Λετονία, η οποία ανέλαβε την Προεδρία από την 1η Ιανουαρίου, θέτει τις δικές της προτεραιότητες, τις οποίες συνοψίζει στο τρίπτυχο: Ανταγωνιστική Ευρώπη- ψηφιακή Ευρώπη- στρατευμένη Ευρώπη.

Οι προσδοκίες για ανταγωνιστική Ευρώπη εδράζονται στην υλοποίηση του πακέτου Γιούνκερ, ύψους 315 δισ. ευρώ, για το οποίο η συμφωνία, όπως είπε ο Λετονός πρέσβης, Ίβαρς Πούντερς, αναμένεται τον Μάιο του 2015. Η ψηφιακή Ευρώπη, επίσης, συνδέεται με την ανταγωνιστικότητα και εάν ξεκινήσει το 2020 αναμένεται να αυξήσει το ευρωπαϊκό ΑΕΠ κατά 4%, αυξάνοντας το διασυνοριακό εμπόριο, αλλά ταυτόχρονα και την ανάγκη για ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Ακόμη, η λετονική Προεδρία έχει σκοπό να προωθήσει μία «ισορροπημένη» συμφωνία της ΕΕ με τις ΗΠΑ, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει περίπου 550 ευρώ ετησίως σε κάθε ευρωπαϊκό νοικοκυριό, ενώ σε πολιτικό πεδίο θα επιδιώξει να αναβαθμίσει τις σχέσεις της ΕΕ με την Ανατολική Εταιρική Σχέση, με σκοπό τη βελτίωση των όρων καλής γειτονίας, μάλιστα, υπό το φως των ανησυχητικών εξελίξεων στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι πρέσβεις της απερχόμενης ιταλικής Προεδρίας, Κλαούντιο Κλέντζεφ και του Λουξεμβούργου, το οποίο θα αναλάβει το δεύτερο εξάμηνο του 2015, καθώς το τρίο συγκαθορίζει τις προτεραιότητες με προοπτική 18μήνου.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του, ο κ. Πούντερς αναφέρθηκε και αυτός στα αιματηρά γεγονότα του Παρισιού, λέγοντας ότι «η Προεδρία μας ξεκίνησε με οδυνηρά συμβάντα» για να προσθέσει: «Είμαστε όλοι Γάλλοι, είμαστε όλοι Charlie».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα