Σε εξέλιξη το υπουργικό στη Κύπρο

Το ελάχιστο ύψος του κουρέματος των καταθέσεων, οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, και οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία βρίσκονται στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου στην Κύπρο υπο τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Νωρίτερα κατά τις επαφές που είχε αντιπροσωπεία της τρόικας με την κυπριακή κυβέρνηση, απέρριψε τις εναλλακτικές λύσεις για τη συγκέντρωση των 5,8 δισ. ευρώ. Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί και η δήλωση της Άγκελα

Μέρκελ οτι η σύναψη συμφωνίας για την Κύπρο θα αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση και θα μπορούσε να δημιουργήσει κινδύνους για την Ευρωζώνη.

Η κ. Μέρκελ μιλώντας σε βιομηχανικό συνέδριο στο Βερολίνο είπε ότι αναζητά μια «κατάλληλη» λύση για την Κύπρο,τονίζοντας ωστόσοότι η χώρα χρειάζεται να συρρικνώσει τον υπερδιογκωμένο τραπεζικό της τομέα.

«Η κατάσταση στην Κύπρο πρέπει να επιλυθεί άμεσα», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Φαν Ρομπάι, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Η τρέχουσα εξαιρετικά αβέβαιη κατάσταση είναι ιδιαιτέρως επιβλαβής, ειδικά για το λαό της Κύπρου και πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό» τόνισε ο κ. Rompuy, σημειώνοντας πως η ευρωζώνη είναι έτοιμη να στηρίξει την Κύπρο με ένα δάνειο 10 δισ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να καθυστερήσει την απόφαση γιατο αν θα συνεχίσει την παροχή ρευστότητας στις κυπριακές τράπεζες με κεφάλαια έκτακτης ανάγκης, καθώς περιμένει να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το σχέδιο διάσωσης της χώρας.

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση στην αγορά, η οποία δείχνει να «βουλιάζει». Επιχειρηματίες προειδοποιούν ότι αν οι τράπεζες παραμείνουν κλειστές μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, η κατάσταση θα είναι απελπιστική. Επίσης, ο επιχειρηματικός κόσμος θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έπρεπε από χθες να είχε διοχετεύσει κεφάλαια στις δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες για να ανακάμψει η οικονομία, να ανέβει η ψυχολογία και να ανοίξουν οι αγορές.

Συνεχίζονται την ίδια ώρα στη Ρωσία οι διαπραγματεύσεις του Κύπριου υπουργού οικονομικών Μιχάλη Σαρρή. Στη Μόσχα βρίσκεται και ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακοτρύπης, αλλά και κλιμάκιο της Λαικής Τράπεζας, η οποία φαίνεται πώς έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον τεσσάρων Ρώσων επενδυτών. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε πάντως την πληροφορία περί πώλησή της Λαικής στους Ρώσους.

Κλειστές μέχρι την προσεχή Παρασκευή θα παραμείνουν οι τράπεζες στην Κύπρο αλλα και τα υποκαταστήματά τους στην Ελλάδα, ωστόσο υψηλόβαθμο στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, φέρεται να δήλωσε ότι οι τράπεζες της Κύπρου θα παραμείνουν κλειστές τουλάχιστον έως την ερχόμενηΤρίτη. Κανονικά θα λειτουργήσουν τα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών.

Keywords
Τυχαία Θέματα