Ρεκόρ ζήτησης αναμένει η ΔΕΗ

Μόνο δύο στους δέκα καταναλωτές κατάφεραν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης φέτος το χειμώνα, με τον όγκο των ελάχιστων παραγγελιών συχνά να μην ξεπερνά τα 300 ευρώ εξαιτίας της πολύ υψηλής τιμής του καυσίμου. Έως σήμερα οι πωλήσεις πετρελαίου εμφανίζονται μειωμένες έως 75% σε σχέση με πέρυσι, από 1 δισ. λίτρα σε μόλις 250 εκατ. λίτρα. Η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο
πετρέλαιο κίνησης και στο πετρέλαιο θέρμανσης είχε ως αποτέλεσμα και τη συρρίκνωση των εσόδων του δημοσίου αλλά και την ασφυξία πολλών πρατηρίων υγρών καυσίμων.

Οι υψηλές τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης το έχουν εκτοπίσει από τις προτιμήσεις των καταναλωτών που πλέον επιλέγουν με αυξανόμενους ρυθμούς το φυσικό αέριο αλλά και τα κλιματιστικά για να ζεσταθούν.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να σημειωθεί νέο ρεκόρ στην κατανάλωση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω των χαμηλών θερμοκρασίων σε όλη τη χώρα. Υπενθυμίζεται πως στα μέσα Δεκεμβρίου, όταν ο υδράργυρος είχε έδειξε χαμηλές θερμοκρασίες η κατανάλωση φυσικού αερίου σημείωσε ρεκόρ με 190.000 κυβικά μέτρα ενώ κόκκινο χτύπησε και η καταναλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

ΔΕΗ και ΔΕΠΑ πάντως είναι σε ετοιμότητα για το κύμα κακοκαιρίας, τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια καθώς οι λιγνιτικές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες εργάζονταν στο μέγιστο για να ανταπεξέλθουν στη ζήτηση, ενώ η ΔΕΠΑ διαβεβαιώνει πως υπάρχει επάρκεια σε υγροποιημένο αέριο καθώς έγιναν το προηγούμενο διάστημα εισαγωγές από την Αλγερία.
Στο «κόκκινο» και οι πωλήσεις καυσόξυλων, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για σοβαρές συνέπειες στην υγεία λόγω αύξηση μικροσωματίων στην ατμόσφαιρα.
Keywords
Τυχαία Θέματα