Πρωτοποριακή μεταμόσχευση

Μεταμόσχευση ήπατος που είχε διατηρηθεί ζωντανό και λειτουργικό έξω από το ανθρώπινο σώμα, έκαναν για πρώτη φορά επιστήμονες στο Λονδίνο.

Συγκεκριμένα, ομάδα χειρουργών και μηχανικών από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, κατάφερε για πρώτη φορά να διατηρήσει σε φυσιολογική κατάσταση το ήπαρ που αφαίρεσαν από τον δότη του, με τη βοήθεια ενός καινούργιου μηχανήματος, το οποίο διατηρεί το συκώτι σε θερμοκρασία σώματος ακόμη και για 24 ώρες.

Για πρωτοπόρα τεχνική που ωστόσο χρειάζεται δότες για να εφαρμοστεί, έκανε λόγο μιλώντας στον Αθηνά 9.84 και την Έλενα Μπρέγιαννη, ο πρόεδρος της
Ελληνικής εταιρείας μελέτης Ήπατος Στέλιος Καραταπάνης.

Σύμφωνα με τον κ. Καραταπάνη η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο τις μεταμοσχεύσεις. Οι κλειστές μονάδες εντατικής θεραπείες σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού έχουν προκαλέσει μείωση, που αγγίζει το 50%.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους πραγματοποιήθηκαν μόλις έξι μεταμοσχεύσεις, όταν το 2012 γίνονταν έως και επτά τον μήνα.

Επιπλέον η αναλογία δοτών οργάνων ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι μόλις 0,5. Το 2012, η αναλογία ήταν 7 ανά εκατομμύριο και το 2011 ήταν 7,2.

Έλενα Μπρέγιαννη
Keywords
Τυχαία Θέματα