«ΑΪΣΙΧΤΙΡ» λένε οι Τουρκοκυπριακές εφημερίδες για απόφαση για Κύπρο

Το «ΟΧΙ» της Βουλής των Αντιπροσώπων στην απόφαση του Γιούρογκρουπ και ο θάνατος του Τζάν Ντενκτάς, γιός του Ραίφ Ντενκτάς και εγγονός του τέως ηγέτη των Τ/κ Ραούφ Ντενκτάς ο οποίος αυτοκτόνησε αλλά και οι ετοιμασίες για τις επικείμενες «δημοτικές εκλογές» στον λεγόμενο δήμο κατεχόμενης Λευκωσίας είναι τα κύρια θέματα στα πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων.

Με τίτλο «ΑΪΣΙΧΤΙΡ», η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) αναφέρεται στην απόφαση της Βουλής

των Αντιπροσώπων να καταψηφίσει την απόφαση Γιούρογκρουπ για κούρεμα καταθέσεων. Η εφημερίδα γράφει ότι η «ε/κ βουλή» πήρε την απόφαση την οποία δεν είχε το θάρρος να την πάρει η ελληνική βουλή σχετικά με το κούρεμα των καταθέσεων. Ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ακόμα δεν έχει συμπληρώσει ένα μήνα που ανέλαβε την εξουσία, έχει «φάει ένα γερό χαστούκι από τον λαό ο οποίος του ζητεί να παραιτηθεί», αναφέρεται. Πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε έξω από την Γερμανική Πρεσβεία και με συνθήματα φώναζε «Τρόικα εξαφανίσου». Αλλού, αναφέρεται σε δηλώσεις του λεγόμενου υπουργού οικονομίας Ερσίν Τατάρ ότι αν η Βουλή απορρίψει την συμφωνία τότε θα χρεοκοπήσει και ειρωνικά η εφημερίδα τον ρωτάει «Ιδού δεν το έχει δεχτεί (η βουλή). Τώρα τι θα γίνει θα χρεοκοπήσει όπως είπες;». Επίσης η εφημερίδα αναφέρεται στον θάνατο του Τζάν Ντενκτάς, γιού του Ραίφ Ντενκτάς και εγγονού του τέως ηγέτη των Τ/κ Ραούφ Ντενκτάς ο οποίος την Δευτέρα αυτοκτόνησε λόγω οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε ενώ σήμερα είναι η κηδεία του.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Ακόμα πόσες ζωές θα χαθούν;» αναφέρεται στον θάνατο του Τζάν Ντενκτάς και γράφει ότι κατά το 2013, λόγω της οικονομικής κρίσης, 12 άτομα αυτοκτόνησαν. Κυρίως η εφημερίδα αναφέρεται στα χρέη και στους ψηλούς τόκους γεγονός που οδηγεί τους πολίτες στα όρια της τρέλας και των ψυχολογικών προβλημάτων με μόνη τους λύση την αυτοκτονία. Γράφει ότι ο Τζάν διάλεξε λανθασμένο δρόμο για να λύσει τα οικονομικά του προβλήματα. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στο «Όχι» της Βουλής των Αντιπροσώπων στο κούρεμα καταθέσεων και γράφει ότι οι Ε/κ αποφάσισαν να αρνηθούν την οικονομική βοήθεια των 10 δις από την ΕΕ.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Να μην έρθουν οι πολιτικοί» αναφέρεται σε δηλώσεις του θείου του αυτόχειρα Τζάν Ντενκτάς, γιού του Ραίφ Ντενκτάς και εγγονού του τέως ηγέτη των Τ/κ Ραούφ Ντενκτάς, Σερντάρ Ντενκτάς ο οποίος είπε ότι είχε οικονομικά προβλήματα ο Τζάν αλλά η λύση δεν ήταν η αφαίρεση της ζωής του αλλά η αντιμετώπισή τους. Η εφημερίδα εκφράζει ακόμα τις ανησυχίες της ότι τα ποσοστά αυτοκτονιών λόγω των οικονομικών προβλημάτων θα αυξηθούν. Αλλού αναφέρεται στην απόφαση των κομμάτων στην Βουλή να καταψηφίσουν το οικονομικό πακέτο της ΕΕ με το ΔΗΣΥ να τηρεί αποχή από την ψηφοφορία. Επίσης, αναφέρει ότι οι συντεχνίες στα κατεχόμενα βρίσκονται σε αναβρασμό αφού το λεγόμενο υπουργείο οικονομίας ανακοίνωσε ότι προτίθεται να σταματήσει της αποζημιώσεις που δίνονται σε περιπτώσεις απολύσεως.

Με τίτλο «Όχι στον ΕΕ», η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), αναφέρεται στην ψεσινή ψηφοφορία στην Βουλή των Αντιπροσώπων για το πακέτο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας το οποίο προέβλεπε κούρεμα καταθέσεων κατά την οποία οι βουλευτές έστειλαν ένα ηχηρό «όχι» στην ΕΕ. Γράφει ακόμα ότι η Βουλή αφουγκράστηκε στην φωνή του λαού ενώ η μόνη λύση τώρα είναι η Ρωσία. Αλλού γράφει ότι, σήμερα κηδεύεται ο Τζάν Ντενκτάς, γιού του Ραίφ Ντενκτάς και εγγονός του τέως ηγέτη των Τ/κ Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος υπήρξε θύμα των οικονομικών δυσκολιών και της οικονομικής κρίσης. Η εφημερίδα ανακοινώνει ακόμα ότι αύριο θα δημοσιεύσει αποτελέσματα έρευνας για τις επικείμενες «δημοτικές εκλογές» στον κατεχόμενο δήμο Λευκωσίας κατά την οποία έρευνα ερωτήθηκαν 813 άτομα για τον υποψήφιο που θεωρούν ως τον καταλληλότερο να λύσει τα προβλήματα του «δήμου».

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Διάλεξε τον λάθος δρόμο» γράφει ότι ο Τζάν Ντενκτάς, γιός του Ραίφ Ντενκτάς και εγγονός του τέως ηγέτη των Τ/κ Ραούφ Ντενκτάς, διάλεξε την αυτοκτονία ως λύση στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε ενώ η εφημερίδα κάνει λόγο για κατάρα στην οικογένεια Ντενκτάς αφού πέντε άτομα στην οικογένεια έχασαν την ζωή τους πρόωρα. Ο Τζάν Ντενκτάς θα θαφτεί δίπλα στον πατέρα του ενώ η κηδεία θα γίνει σήμερα το απόγευμα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι Ε/κ απόρριψαν το κούρεμα των καταθέσεων, πρόταση της ΕΕ για την κυπριακή οικονομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα