Γαλλία: Ανησυχία για νέο διατροφικό σκάνδαλο

Η Γαλλία εξακολουθεί να μην έχει καμιά ενημέρωση για την έρευνα που διεξάγεται στην Ολλανδία στην εταιρία η οποία κατηγορείται για εμπλοκή στο σκάνδαλο με το κρέας αλόγου και στη νέα υπόθεση με το απαγορευμένο πρόβειο κρέας, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Στεφάν Λε Φολ.

«Θα επικοινωνήσουμε με τους Ολλανδούς για να καταλάβουμε
γιατί δεν έχουν κάνει κάτι από την πλευρά τους. Με τους Βρετανούς συνεργαστήκαμε με πλήρη διαφάνεια από την αρχή της υπόθεσης αυτής. Όμως για την Ολλανδία και το ρόλο του Γιαν Φάζεν (ιδιοκτήτη της εταιρίας Draap Trading) ανησυχούμε πολύ», εξήγησε.

Ο Γάλλος υπουργός κατήγγειλε «το εμπορικό σύστημα» ενός εμπόρου «χωρίς τύψεις» ο οποίος «αγοράζει από οπουδήποτε βρίσκει φτηνό κρέας», αγνοώντας τους κανόνες.

Μετά το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου, μια νέα ανάλογη υπόθεση ήρθε στο φως χθες Τρίτη όταν ανακοινώθηκε πως εντοπίστηκαν σε αποθήκες της γαλλικής εταιρίας Spanghero 57 τόνοι βρετανικού πρόβειου κρέατος, του οποίου η διάθεση στην αγορά έχει απαγορευτεί εξαιτίας του τρόπου επεξεργασίας του.

Είναι ο ίδιος αντιπρόσωπος, η εταιρία Draap Trading, με έδρα την Κύπρο, που ανήκει στον Ολλανδό Γιαν Φάζεν, η οποία προμήθευσε στην γαλλική εταιρία το απαγορευμένο κρέας που προορίζονταν για την κατασκευή αλλαντικών.

Από την εποχή των τρελών αγελάδων, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει για προληπτικούς λόγους τον μηχανικό διαχωρισμό κρέατος ορισμένων μηρυκαστικών, διότι θραύσματα οστών και μυελός των οστών είναι πιθανόν να είναι φορείς μικροβίων τα οποία περνούν στο κρέας.

Τεράστιο διατροφικό σκάνδαλο έχει ξεσπάσει εδώ και αρκετές εβδομάδες μετά τον εντοπισμό κρέατος αλόγου σε προμαγειρευμένα λαζάνια, στην παρασκευή των οποίων θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί βοδινό.

Πολλά προμαγειρευμένα φαγητά έχουν αποσυρθεί από τις αγορές 15 ευρωπαϊκών χωρών και το Χονγκ Κονγκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα