Πρωταθλήτρια στην ανεργία

Στην Ελλάδα αναμένεται η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ το επόμενο 18μηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο Οργανισμός στην έκθεσή του για την απασχόληση τη διετία 2013-1014.Συγκεκριμένα, η ανεργία στην χώρα μας έφθανε το 26,8% τον Μάιο και προβλέπεται κατά τις προβολές των οικονομολόγων του ΟΟΣΑ να εκτοξευθεί στο 28,2% το τελευταίο τρίμηνο του 2014, ξεπερνώντας την Ισπανία.

«Στόχος

μου δεν είναι να εξαφανίζω την ανεργία αλλά να τη μειώσω ώστε σταδιακά να φτάσει σε φυσιολογικά επίπεδα», δήλωσε ο διοικητής του ΟΑΕΔ Θεόδωρος Αμπατζόγλου, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου. Για την υλοποίηση αυτού του στόχου ο διοικητής του οργανισμού έχει ξεκινήσει επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους και τους φορείς των εργοδοτών ώστε να δημιουργηθούν κατάλληλα προγράμματα απασχόλησης που θα ταιριάζουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στις λοιπές μνημονιακές χώρες: στην Πορτογαλία η ανεργία από 17,6% θα φτάσει το 18,5% και στην Ιρλανδία από 13,6% στο 14,1%, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, ενώ συνολικά στην Ευρωζώνη θα αυξηθεί οριακά, από το 12,2% στο 12,23%, καθώς διευρύνονται οι αποκλίσεις με τη Γερμανία, που θα δει τα δικά της νούμερα να βελτιώνονται από το 5,3% στο 4,7%, αντισταθμίζοντας μεγάλο μέρος της επιδείνωσης στον ευρωπαϊκό Νότο.

«Τα τραύματα που προκάλεσε η κρίση στις κοινωνίες απέχουν πολύ από το να έχουν θεραπευτεί», σχολίασε χαρακτηριστικά ο γ.γ. του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία.

Σύμφωνα με την έκθεση, το κόστος της κρίσης κατανεμήθηκε άνισα.

Σε πολλές χώρες μέλη η απώλεια θέσεων εργασίας και η μείωση του εισοδήματος εντοπίστηκε στις χαμηλής εξειδίκευσης και εισοδήματος θέσεις παρά στις αντίστοιχες υψηλής εξειδίκευσης και αμοιβών.

Στις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες η απασχόληση επηρεάστηκε λιγότερο αλλά πολλοί εργαζόμενοι με χαμηλά εισοδήματα «παγιδεύτηκαν» σε άσχημα αμοιβόμενες και ανασφαλείες εργασίες με ελάχιστη κοινωνική προστασία.

Οι νέοι αντιμετώπισαν ποσοστά ανεργίας-ρεκόρ σε πολλές χώρες, από το 60% και πλέον στην Ελλάδα ως το 55% στην Ισπανία και το 40% περίπου σε Ιταλία και Πορτογαλία.

Εργαζόμενοι με ανασφαλείς, μικρής διάρκειας συμβάσεις, ειδικά νέοι και χαμηλής ειδίκευσης, ήταν συχνά οι πρώτοι που απολύθηκαν λόγω της κρίσης και έκτοτε αντιμετώπισαν δυσκολίες στην επιστροφή τους στην απασχόληση.

Μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενοι αντιμετώπισαν πολύ καλύτερα την κρίση, όπως δείχνει η μικρή μόνο υποχώρηση των ποσοστών ανεργίας σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες. Πολλοί συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα για διάφορους λόγους, όπως η επερχόμενη απώλεια ευκαιριών πρόωρης συνταξιοδότησης, η βελτίωση της μέσης υγείας των πολιτών, αλλά και τα οικονομικά προβλήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα