Προς στρατιωτική δράση στη Συρία

Έκκληση στη διεθνή κοινότητα και τις ΗΠΑ να επιδείξουν «σύνεση» στους χειρισμούς στο θέμα της Συρίας, απευθύνει το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών, υπογραμμίζοντας πως μια στρατιωτική επέμβαση θα είχε «καταστροφικές» συνέπειες για τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Το ρωσικό υπουργείο εξέφρασε επίσης τη «σοβαρή απογοήτευσή του» από την απόφαση των ΗΠΑ να αναβάλουν τη συνάντηση με τη Ρωσία στη Χάγη

με θέμα τη συριακή κρίση. Την ίδια ώρα, ο αμερικανικός τύπος εκτιμά ότι ο Μπαράκ Ομπάμα εξετάζει το ενδεχόμενο μιας σύντομης και περιορισμένης κλίμακας επίθεσης, στη Συρία.

Προβληματισμός επικρατεί στην Αθήνα για το ρόλο που θα μπορούσε να παίξει στη Συριακή κρίση, λόγω των απρόβλεπτων συνεπειών που θα είχε μια στρατιωτική επέμβαση εναντίον της Δαμασκού. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών υπό τον υπουργό, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Την ίδια ώρα, αν και αρχικά κυβερνητικές πηγές που επικαλέστηκε το ΑΜΠΕ, διέψευδαν ότι η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση, τις στρατιωτικές βάσεις σε Σούδα και Καλαμάτα, με νέο τηλεγράφημά του, το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ακύρωσε το σχετικό τηλεγράφημα. Έτσι προς το παρόν δεν διαψεύδονται τα σενάρια περί συμμετοχής με κάποια μορφή, της Ελλάδας, σε ενδεχόμενη επέμβαση στη Συρία.

Εν τω μεταξύ, στο Λονδίνο επιστρέφει εντός της ημέρας ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εγκαταλείποντας τις οικογενειακές διακοπές στην Κορνουάλη. Την Τετάρτη θα προεδρεύσει σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, με τους Βρετανούς σχολιαστές να παρατηρούν πως πληθαίνουν οι ενδείξεις για κάποιου είδους στρατιωτική επέμβαση.

Οι εξελίξεις πυροδοτούν απώλειες στα διεθνή χρηματιστήρια συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού που καταγράφει μεγάλη πτώση άνω του 3%

Keywords
Τυχαία Θέματα