Υεμένη: διαψεύδει η Αλ Κάιντα

Η πτέρυγα της Αλ Κάιντα στην Υεμένη διέψευσε με ανακοίνωση ότι είχε σχεδιάσει μεγάλες επιθέσεις, οι οποίες φέρεται να ώθησαν τις ΗΠΑ να κλείσουν 19 διπλωματικές τους αποστολές στην περιοχή στις αρχές Αυγούστου.

Στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε ισλαμικές ιστοσελίδες, η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (Aqpa) διαψεύδει τις πληροφορίες που επιβεβαίωσε ο υεμενίτης πρόεδρος Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, σύμφωνα με τις οποίες η υποκλοπή από τις αμερικανικές

υπηρεσίες μιας επικοινωνίας μεταξύ αξιωματούχων της οργάνωσης ήταν η αιτία για τον συναγερμό αυτό.

Ο πρόεδρος Χάντι "επανέλαβε τους ισχυρισμούς των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών αναφορικά με τηλεφωνικές συνδιαλέξεις ανάμεσα σε αξιωματούχους των μουτζαχεντίν και άλλες πληροφορίες που στερούνται λογικής και έχουν στόχο να δικαιολογήσουν την αμερικανική συνωμοσία στην Υεμένη η οποία έχει σκοπό τη δολοφονία των μουσουλμάνων", σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος της Υεμένης "δήλωσε ότι οι μουτζαχεντίν ήθελαν να ανατινάξουν παγιδευμένα φορτηγά σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας και εμείς διαψεύδουμε τις δηλώσεις του", προστίθεται.

Η οργάνωση στην ανακοίνωση κατηγορεί τον Χάντι ότι θέλει να "δικαιολογήσει τις εγκληματικές ενέργειες των Αμερικανών" των οποίων τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταδιώκουν τους μαχητές του τρομοκρατικού δικτύου στην Υεμένη, ενώ δηλώνει ότι η Αλ Κάιντα "φροντίζει να προστατεύει το αίμα των μουσουλμάνων".

Ο πρόεδρος της Υεμένης είχε αποκαλύψει την Παρασκευή ότι μια υπόσχεση του αρχηγού της Aqpa Νάσερ αλ-Ουχαΐσι στον αρχηγό της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι πως θα πραγματοποιήσει μια επίθεση που θα "αλλάξει την ιστορία" ήταν η αιτία να κλείσουν πρεσβείες δυτικών χωρών στις αρχές Αυγούστου.

Ο Χάντι, του οποίου οι δηλώσεις έγιναν γνωστές από πηγή προσκείμενη στην προεδρία, είχε διευκρινίσει ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τον ενημέρωσε σε μια συνάντηση την 1η Αυγούστου στον Λευκό Οίκο ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν υποκλέψει σχετική συνομιλία μεταξύ του αρχηγού της Aqpa, που έχει τη βάση της στην Υεμένη, και του αλ Ζαουάχρι.

Κατά συνέπεια οι ΗΠΑ αποφάσισαν να κλείσουν 19 διπλωματικές αποστολές σε μουσουλμανικές χώρες, ανάμεσά τους η Υεμένη, στις 4 Αυγούστου. Η Γαλλία, η Βρετανία και άλλες δυτικές χώρες έκλεισαν επίσης τις διπλωματικές τους αντιπροσωπείες στην Υεμένη, τις οποίες ωστόσο άνοιξαν εκ νέου.

Ο πρόεδρος της Υεμένης είχε δηλώσει ότι μια μεγάλη επίθεση σε έναν από τους τερματικούς σταθμούς πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στην Υεμένη είχε αποτραπεί μετά την υποκλοπή αυτής της τηλεφωνικής συνομιλίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα