Πρόοδος στις συνομιλίες Σερβίας-Κοσσόβου

Οι πρωθυπουργοί της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου έχουν κάνει «απτή πρόοδο» προς τη βελτίωση των σχέσεων τους, δήλωσε νωρίς την Παρασκευή, μετά τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον.

«Οι δύο πρωθυπουργοί σήμερα προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα και συμφώνησαν σε μια σειρά από ανοικτά ζητήματα, ιδίως στον τομέα της δικαιοσύνης, της αστυνομίας και επί των επερχόμενων δημοτικών εκλογών» , πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για τις εξάωρες συνομιλίες.

Ο

Σέρβος πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς και ο ομόλογός του, του Κοσσόβου, Χασίμ Θάτσι είχαν τις συνομιλίες για την εφαρμογή, με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ, της συμφωνίας που επετεύχθη τον Απρίλιο, με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και της πρώην αποσχισθείσας επαρχίας.

Η εφαρμογή της συμφωνίας είναι προφανώς βασική προϋπόθεση για την Σερβία η οποία έχει πολυπόθητο στόχο την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ. Η Αστον είπε ότι θα ενημερώσει τα κράτη μέλη της ΕΕ σχετικά με την πρόοδο, ώστε οι επικεφαλής των κρατών να αποφασίσουν στη σύνοδο κορυφής την επόμενη εβδομάδα για τα περαιτέρω βήματα προς την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα