«Πράσινο» μέτωπο στην παραλιακή

Το Φαληρικό Δέλτα αλλάζει και δημιουργείται στην περιοχή το μεγαλύτερο πάρκο στην πρωτεύουσα σε έκταση 1.000 στρεμμάτων. Το σχέδιο για την ανάπλαση του Δέλτα παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό και μέχρι το τέλος Απριλίου του 2012 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες  για να δημοπρατηθεί το έργο και να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Το σχέδιο μελετήθηκε από τον αρχιτέκτονα Renzo Piano και αποτελεί χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η περιοχή της παραλιακής ζώνης που εκτείνεται από το Στάδιο Ειρήνης και
Φιλίας στην εκβολή του Κηφισού Ποταμού, μέχρι και το κλειστό γυμναστήριο Tae Kwon Do (για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνής διαγωνισμός για την αξιοποίησή του ως συνεδριακό κέντρο), αλλά και τον Ιππόδρομο θα μετατραπεί σε πάρκο.

Ας σημειωθεί ότι στο masterplan περιλαμβάνεται η επίλυση όλων των βασικών προβλημάτων της περιοχής που σχετίζονται με την αντιπλημμυρική προστασία, την πρόσβαση και τις κυκλοφοριακές εξυπηρετήσεις και ρυθμίσεις, προτάσεις για τον τρόπο χρήσης του πάρκου, καθώς και οι αρχές και κατευθύνσεις του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, της φυσιογνωμίας του τοπίου, των διαμορφώσεων και της φύτευσης.

Στόχος είναι να μετατραπεί σε πάρκο έκταση 1000 στρεμμάτων και να αποκτήσει η Αθήνα τον πρώτο από τους νέους μεγάλους πνεύμονες πρασίνου. Πρόκειται για αμιγώς φυσικό ποιοτικό Πάρκο με λειτουργίες αναψυχής, ελεύθερο σε όλους τους πολίτες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού- Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο, το πάρκο θα συμβάλει και στην αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας της Αθήνας διεθνώς.

Ο αρχιτέκτονας Ρένζο Πιάνο είναι γνωστός, εκτός από το έργο του και για την οικολογική του συνείδηση. Κύριος στόχος του οράματός του είναι η απόλυτη σύνδεση της πόλης με τη θάλασσα και η ανάκτηση της σχέσης και της μνήμης ενός θαλάσσιου αστικού μετώπου που χάθηκε με τις επιχώσεις, τις υποδομές και τη δημιουργία του αυτοκινητόδρομου.

Το Πάρκο θα αποτελεί ένα φίλτρο ανάμεσα στην πόλη και τη θάλασσα και ένα δυναμικό φυσικό τοπίο. Η λεωφόρος Ποσειδώνος μετατοπίζεται προς τη θάλασσα, υποβιβάζεται και καλύπτεται στο μεγαλύτερο μέρος της από το πάρκο.

Επιπλέον, προτείνεται η με κάθε τρόπο «διείσδυση» του πάρκου προς τους γειτονικούς δήμους με φυτεύσεις όλων των πιθανών διαθέσιμων χώρων. Οι δρόμοι εκτείνονται προς τη θάλασσα ως πεζόδρομοι και καταλήγουν σε προκυμαίες.

Το Πάρκο περιλαμβάνει τεράστια προστατευμένη πισίνα με θαλασσινό νερό σε συνέχεια της θάλασσας, αξιοποιώντας με κάθε τρόπο το υδάτινο στοιχείο για αθλητισμό και αναψυχή. Επίσης άλση, περιπάτους, ποδηλατοδρόμους, περιοχές απόλαυσης της φύσης με θεματικές ενότητες δραστηριοτήτων, καταδυτικό πάρκο.

Όσον αφορά στην άρδευση του πάρκου, αυτή προβλέπεται να καλυφθεί με την επανάχρηση μέρους των επεξεργασμένων λυμάτων της Ψυττάλειας. Το ΥΠΕΚΑ ετοιμάζει την πρόσκληση για χρηματοδότηση των απαιτούμενων έργων που περιλαμβάνουν την πρόσθετη επεξεργασία των λυμάτων καθώς και δίκτυο διανομ
Keywords
Τυχαία Θέματα