Πολιτική «θύελλα» για τη δήλωση Τζιτζικώστα

«Όχι» στην παρουσία τους στην καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση στη συμπρωτεύουσα, ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας, λένε τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά την πρόσκληση στη Χρυσή Αυγή από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, ενώ στην εξέδρα των επισήμων δεν θα βρίσκεται ούτε ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποδοκιμάζοντας τη δήλωση του Απ. Τζιτζικώστα ότι «άλλος

θα μπορούσε να μην καλέσει το ΠΑΣΟΚ στην παρέλαση γιατί θα μπορούσε να πει ότι είναι εγκληματική οργάνωση, λόγω της καταδίκης του Άκη Τσοχατζόπουλου».

Ο κος Τζιτζικώστας, που είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από όλα τα κόμματα και τη δημοτική αρχή της συμπρωτεύουσας μετά το προσκλητήριο που απηύθυνε στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής για την παρουσία τους στην παρέλαση, προσπάθησε να δικαιολογηθεί χειροτερεύοντας ωστόσο την κατάσταση, αφού υποστήριξε ότι «άλλος θα μπορούσε να μην καλέσει το ΠΑΣΟΚ στην παρέλαση γιατί θα μπορούσε να πει ότι είναι εγκληματική οργάνωση, λόγω της καταδίκης του Άκη Τσοχατζόπουλου».

Στη συνέχεια ανασκεύασε, χαρακτηρίζοντας με ανακοίνωσή του ατυχή και λανθασμένη την προηγούμενη τοποθέτησή του και αναγνωρίζοντας το ΠΑΣΟΚ ως δημοκρατικό κόμμα, κάτι που όμως δεν ηρέμησε τα πνεύματα.

Παρά τις αντιδράσεις ο περιφερειάρχης δεν φαίνεται να άλλαξε γνώμη όσον αφορά την πρόσκληση στη Χρυσή Αυγή. «Στην παρέλαση έχουμε όλοι χρέος να παρευρεθούμε για να τιμήσουμε τους ήρωες που θυσιάστηκαν για την πατρίδα μας» καταλήγει συγκεκριμένα ο κ. Τζιτζικώστας στην ανακοίνωσή του.

Η κυβέρνηση -δια του Σίμου Κεδίκογλου- είχε κάνει λόγο για «γκάφα του περιφερειάρχη», ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει και την παραίτησή του, λόγω έλλειψης δημοκρατικού ήθους και ακραίας ανοησίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως «η σιωπηρή στάση ανοχής που κρατά η κατά τα άλλα λαλίστατη ΝΔ, καθώς και η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου που χαρακτηρίζει απλώς "γκάφα" την απαράδεκτη στάση του κ. Τζιτζικώστα, δείχνουν ότι οι ακροδεξιοί θύλακες εντός του κυβερνητικού κόμματος καλά κρατούν».

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Οι δικαιολογίες, με τις οποίες προσπαθεί ο περιφερειάρχης να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, είναι επικίνδυνες, έχουν τα μάτια στραμμένα στις κάλπες και αποδεικνύουν ότι η ανοχή ορισμένων απέναντι στη Χρυσή Αυγή και το ναζισμό καλά κρατεί».

Ένταση στην μαθητική παρέλαση

Ένταση επικράτησε στη λήξη της μαθητικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, όταν εκπαιδευτικοί και μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν πορεία, αλλά βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους αστυνομικούς. Επίθεση με ασπίδα των ΜΑΤ δέχθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η οποία λίγο αργότερα δήλωσε ότι επιχειρείται άγρια καταστολή απέναντι στους αγώνες των εργαζομένων.

Κατά της πραγματοποίησης παρελάσεων τάχθηκε, εν τω μεταξύ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης. Ο υπεύθυνος τομεάρχης Παιδείας του κόμματος δήλωσε ότι ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τις παρελάσεις.

Παλαιολιθικές με τον τρόπο που γίνονται, χαρακτήρισε τις παρελάσεις και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου. Στις παρελάσεις θα έπρεπε να παίρνουν μέρος «απλοί πολίτες και όχι άρματα μάχης» είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα