Ποιότητα στην Κουζίνα

Η μεγαλύτερη και καλύτερη ενημέρωση που έχουμε σήμερα περί μαγειρικής και η επιστροφή στην κουζίνα, με απαιτήσεις υψηλών προδιαγραφών, μας άλλαξαν τις διατροφικές αλλά και τις καταναλωτικές συνήθειες.
Το τελευταίο μέρος της έρευνας «Επιστροφή στην κουζίνα!» που επιμελήθηκαν η Μαρία Παύλου, η Πανδώρα Παφίλη και η Χριστιάννα Κούσιου και παρουσίασαν όλη την εβδομάδα, στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα» με τη Νόνη Καραγιάννη, ασχολείται τόσο με την εξέλιξη της κουζίνας τα τελευταία χρόνια όσο και με τις απαιτήσεις των καταναλωτών για ποιοτικά προϊόντα ακόμη κι αν αυτό προϋποθέτει προσωπικό
«μόχθο».

Προϊόντα που δε γνωρίζαμε, ξαφνικά έχουν γίνει ζητούμενο και πρωταγωνιστούν στα πιάτα μας, γιατί περιλαμβάνονται σε συνταγές που μας προτείνουν γνωστοί σεφ.

Ο Γιάννης Βασιλόπουλος, έμπορος τροφίμων στον Πειραιά, με το γνωστό κατάστημα «Μανδραγόρας», μίλησε για το πως ψωνίζουν σήμερα οι καταναλωτές, θέτοντας πια και τη διάσταση της οικονομικής κρίσης. Σήμερα ο κόσμος έχει στραφεί και πάλι στα χύμα προϊόντα γιατί είναι πιο φθηνά σε σχέση με τα τυποποιημένα και συσκευασμένα προϊόντα.

«Παλιά ξέραμε τον τσελεμεντέ της Χρύσας Παραδείση. Αυτό ήταν το βιβλίο που όλες οι νοικοκυρές άνοιγαν και διάβαζαν για να φτιάξουν ένα φαγητό, ιδίως οι νέες γυναίκες. Σήμερα είναι γεγονός ότι έχει βοηθήσει πάρα πολύ και το γυαλί και οι ραδιοφωνικές εκπομπές που γίνονται αλλά και οι εκπομπές που γίνονται με σεφ και μάγειρες στην τηλεόραση. Όλα τα περιοδικά έχουν κατακλυσθεί από συνταγές. Είναι γεγονός πως καθημερινά έρχονται με το τετραδιάκι ή με μια συνταγή από περιοδικά και ζητούν είτε βότανα είτε μπαχαρικά. Σε αυτά έχει βοηθήσει πολύ και η ανταλλαγή πληθυσμού, δηλαδή και οι μετανάστες και οι ξένοι έχουν αλλάξει τις διατροφικές συνήθειες του Έλληνα και στα μπαχαρικά, πλέον ζητούν μπαχαρικά που δεν τα ήξερε παλιά ο Έλληνας να τα καταναλώσει αλλά κυρίως συνταγές για φαγητά τα οποία σμίγουν με την ελληνική κουζίνα ή την ανατολίτικη κουζίνα έχουμε κάποια πολύ καλά αποτελέσματα. Και στα γλυκίσματα αλλά και στα φαγητά. Αυτό νομίζω θα ενταθεί, το σημαντικό και το πιο ενθαρρυντικό είναι ότι νέα παιδιά, νέα ζευγάρια έρχονται και μας ζητούν αυτά τα πράγματα. Άρα και ο νέος κόσμος και μαγειρεύει και βάζει τσουκάλι, τώρα υπάρχει μια στροφή και των νέων ανθρώπων στα ελληνικά προϊόντα που με φανατισμό πια τα ζητούν έρχονται π.χ και ζητούν μια συγκεκριμένη φέτα από την Βόνιστα. Αυτό παλιά δεν γινότανε. Υπάρχει μια στροφή του κόσμου, δεν θα τα έλεγα παραδοσιακά προϊόντα. Είναι αυτά που τρώγαμε όλα αυτά τα χρόνια από μικρά παιδιά δηλαδή όσπρια, με αυτά μεγαλώσαμε, φέτα, ψωμί ζεστό, ζυμωτό, τα τυριά μας ,το κασέρι, η κεφαλογραβιέρα μας , που από αυτά έχει θαυμάσια ή Ελλάδα. Υπάρχει μια στροφή του κόσμου ακόμη και εκείνου του κόσμου που έχει την οικονομική δυνατότητα, προς τα ελληνικά προϊόντα. Υπάρχει μια στροφή του κόσμου σίγουρα, όχι απαραίτητα προς τα πιο οικονομικά προϊόντα, αλλά στα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα. Η κρίση θέλει ποιότητα. Επιστρέφει ο κόσμος στα χύμ
Keywords
Τυχαία Θέματα