ΠΓΔΜ: Πρόωρες εκλογές στις 27 Απριλίου

Ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ Τράικο Βελιάνοφσκι προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 27 Απριλίου, οι οποίες θα συμπέσουν με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Χθες, διαλύθηκε η Βουλή της χώρας, ύστερα από σχετική πρόταση που υπέβαλε το συγκυβερνών αλβανικό
κόμμα DUI και η οποία υποστηρίχτηκε από όλες τις παρατάξεις.

Αφορμή για τη διάλυση της Βουλής αποτέλεσε η διαφωνία των συγκυβερνώντων κομμάτων VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και DUI του Αλί Αχμέτι σχετικά με το πρόσωπο που έπρεπε να υποστηριχθεί για πρόεδρος της χώρας στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, ο πρώτος γύρος των οποίων θα διεξαχθεί στις 13 Απριλίου.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το VMRO-DPMNE και το DUI θα υπερισχύσουν στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 27ης Απριλίου, στο σλαβικό και το αλβανικό πολιτικό μπλοκ.

Το κόμμα του κ. Γκρούεφσκι ασκεί τη διακυβέρνηση της χώρας από το 2006, σε συνεργασία με κάποιο αλβανικό κόμμα (από το 2006 έως το 2008 με το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών του Μέντουχ Θάτσι και από το 2008 μέχρι σήμερα με το DUI του Αλί Αχμέτι) και έχει επικρατήσει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα τα τελευταία οχτώ χρόνια (βουλευτικές, προεδρικές, δημοτικές εκλογές).

Οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2011 και νικητής αναδείχθηκε ο κυβερνών συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, που εξέλεξε 56 βουλευτές, έναντι 42 βουλευτών που εξέλεξε ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός υπό τη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM).

Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων είχε επικρατήσει το DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο είχε εκλέξει 15 βουλευτές. Η Βουλή της ΠΓΔΜ αριθμεί 123 έδρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα