Β. Ρέντινγκ: Μετάβαση στην «ελληνική άνοιξη»

Ικανοποιητική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εξωτερικών Υποθέσεων, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, διαπίστωσε η Ευρωπαία επίτροπος, αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης, Βίβιαν Ρέντινγκ, η οποία επικρότησε τη μετάβαση στην «ελληνική άνοιξη» από τη λιθουανική «χειμερία νάρκη».

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Συναίνεση για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και ενδεχόμενη μερική προσέγγιση τον Ιούνιο», στο δελτίο
πληροφόρησης για ευρωπαϊκά θέματα Agence Europe, στο Συμβούλιο αυτό επιτεύχθηκε σχετικά υψηλό επίπεδο συναίνεσης μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Δικαιοσύνης, σχετικά με τον φάκελο της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, ιδίως όσον αφορά το ζήτημα της εδαφικής εφαρμογής του κανονισμού, τη φορητότητα των δεδομένων, τις υποχρεώσεις των εποπτικών Αρχών και το θέμα των διεθνών ανταλλαγών δεδομένων.

Επιπλέον, αναφέρεται πως, παρά την κριτική που άσκησαν σειρά χωρών, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία και η Ουγγαρία, οι συζητήσεις άφησαν περιθώριο αισιοδοξίας για τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας στο Συμβούλιο τον Ιούνιο, για ορισμένα από τα κεφάλαια του φακέλου, ώστε να ξεκινήσουν οι τριμερείς διάλογοι μεταξύ των τριών θεσμικών οργάνων (Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Επιτροπή).

Σημειώνεται ότι στις 12 Μαρτίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τη θέση του επί του φακέλου κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας.

Τονίζεται επίσης στο δημοσίευμα ότι οι περισσότερες από τις αντιπροσωπείες συνεχάρησαν την ελληνική Προεδρία για το έργο της στον τομέα αυτόν και αποφάσισαν να βάλουν στην άκρη τα αμφιλεγόμενα θέματα, σε μια προσπάθεια να υπάρξει πρόοδος. «Η Προεδρία προετοίμασε το έδαφος για τα υπόλοιπα κεφάλαια του κανονισμού και κάλεσε τους υπουργούς να επιβεβαιώσουν το αποτέλεσμα των άτυπων συζητήσεών τους στην Αθήνα» αναφέρει το έντυπο.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το δημοσίευμα, η εφαρμογή των κανόνων αυτών θα ήταν απολύτως δυνατή μέσω «αποφάσεων επάρκειας» από την Επιτροπή. Οι αποφάσεις αυτές θα επέτρεπαν τις διεθνείς ανταλλαγές δεδομένων, αν η εν λόγω χώρα εμφανίζει ένα ισοδύναμο με την ΕΕ επίπεδο προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Οι κανόνες αυτοί θα μπορούν, επίσης, να εφαρμόζονται μέσω δεσμευτικών εταιρικών ρητρών μεταξύ εταιρειών ή κατάλληλα δικαιολογημένων παρεκκλίσεων.

Το δημοσίευμα αναφέρεται, τέλος, στα υπόλοιπα, τεχνικής φύσης, θέματα τα οποία εξετάστηκαν κατά τη συνεδρίαση, σημειώνοντας τη θετική ανταπόκριση των εθνικών αντιπροσωπειών στις προσπάθειες τις ελληνικής Προεδρίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα