Πέθανε ο Πιέρ Μωρουά

Σε ηλικία 84 ετών έφυγε το πρωί από τη ζωή ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Πιέρ Μωρουά, ανακοίνωσε ο υπ. Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ απέτισε φόρο τιμής σήμερα στον πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πιέρ Μορουά που πέθανε σε ηλικία 84 ετών, αποχαιρετώντας «έναν άνδρα που υπηρέτησε τη Γαλλία σε πολύ ιδιαίτερες στιγμές».

«Ήταν

ο πρώτος πρωθυπουργός κυβέρνησης συνεργασίας της αριστεράς όταν αυτή έκανε τα πρώτα της βήματα στην εξουσία επί 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας. Έλαβε γενναία μέτρα που αποκλήθηκαν λιτότητα, υπηρέτησε τη χώρα του χωρίς ποτέ αποκλίνει από τις θεμελιώδεις αξίες της», δήλωσε ο Ολάντ που έμαθε για τον θάνατο του Μορουά στο Τόκιο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

«Ο Μορουά ήταν σοσιαλιστής, ήθελε η κοινωνική δικαιοσύνη να εμπνέει όλες τις ενέργειές του», πρόσθεσε ο Ολάντ.

«Ήταν ένας από τους πυλώνες του δημοκρατικού σοσιαλισμού» δήλωσε ο Λοράν Φαμπιούς, ανακοινώνοντας τον θάνατο στους δημοσιογράφους στο Τόκιο, όπου συνοδεύει τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Ο Πιέρ Μορουά είχε υποβληθεί σε εγχείρηση για την αφαίρεση κακοήθους όγκου στον πνεύμονα τον Απρίλιο του 2012. Είχε νοσηλευτεί εκ νέου την 1η Ιουνίου σε νοσοκομείο στην περιφέρεια του Παρισιού. Ο Μορουά φαίνεται ότι εκδήλωσε "αδιαθεσία μετά τη νοσηλεία του που ήταν προγραμματισμένη" στο πλαίσιο της θεραπείας στην οποία υποβαλλόταν μετά την εγχείρηση για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Δήμαρχος της Λιλ στη βόρεια Γαλλία επί 28 χρόνια (1973 έως 2001), θέση στην οποία τον διαδέχτηκε η Μαρτίν Ορμπί, ο Μορουά ήταν επικεφαλής τριών κυβερνήσεων συνεργασίας της αριστεράς έως το 1984, οπότε τον διαδέχτηκε ο Λοράν Φαμπιούς στο Μέγαρο Ματινιόν.

Βουλευτής της βόρειας περιφέρειας της Γαλλίας (1973-1981 και 1986 έως 1992), ευρωβουλευτής (1979-1981), πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της περιφέρειας Νορ-Πα-ντε-Καλέ (1974-1981) και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς , όπου διαδέχθηκε τον Βίλι Μπραντ (1992 έως 1999), ο Μορουά διετέλεσε επίσης γερουσιαστής από το 1992 έως τον Σεπτέμβριο του 2011. Ο Πιερ Μορουά υπήρξε επίσης ιδρυτής (1993) και πρόεδρος του Ιδρύματος Ζαν Ζορές.

Ο Πιέρ Μωρουά είχε διατελέσει πρωθυπουργός της Πέμπτης Δημοκρατίας και δήμαρχος της Λιλ για 28 χρόνια (1973-2001).

Και με στοιχεία από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα