«Κούρεμα» καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ!

10:54 7/6/2013 - Πηγή: Matrix24

Mέχρι πρότινος οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ θεωρούνταν ασφαλείς και υπήρχαν ένθεν και ένθεν διαβεβαιώσεις ότι θα έμεναν στο απυρόβλητο. Ωστόσο ως φαίνεται μπαίνουν στο στόχαστρο πλέον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ, το κείμενο της τελευταίας οδηγίας της Ε.Ε. φαίνεται να κινείται σε σκληρότερη γραμμή από τα προηγούμενα και τονίζεται ότι για τις «εκ των έσω» διασώσεις τραπεζών (bail-in), υποψήφιες για κούρεμα

θα είναι και οι μέχρι σήμερα εγγυημένες καταθέσεις, κάτω από 100.000 ευρώ για τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας.

Επίσης, κατηγοριοποιεί και τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, επιφυλάσσοντας ευνοϊκότερη μεταχείριση στους ιδιώτες και τις μικρές επιχειρήσεις που θα κουρεύονται μόνο ύστερα από τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους senior ομολογιούχους.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Μάρτιο, μετά το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει: «Δεν θα πρέπει να αναλαμβάνουν όλους τους κινδύνους το κράτος ή ο φορολογούμενος. Οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και οι καταθέτες θα πρέπει επίσης να συμβάλουν».

Αυτή η θέση του είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων εντός της Ε.Ε., με τους επικεφαλής της Κομισιόν να δηλώνουν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πειραχθούν οι μικροί καταθέτες.

Ως φαίνεται έχουν αναθεωρήσει και σε αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι αρκετοί καταθέτες μετά το κούρεμα στην Κύπρο, έσπασαν τα χρήματά τους σε μικρότερα ποσά.

Keywords
Τυχαία Θέματα