Πέρθη: Φίλοι του Ελληνικού Πολιτισμού

Τον περασμένο Νοέμβριο ο καθηγητής και γλωσσολόγος Γεώργιος Μπαμπινιώτης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αυστραλία, είχε προτείνει να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν στη χώρα εστίες που θα έχουν ως στόχο την προβολή και διάδοση του Ελληνικού Πολιτισμού στην Αυστραλία.

Η Εταιρεία Φίλων του Ελληνικού Πολιτισμού που θα απαρτίζεται από επιφανείς προσωπικότητες της αυστραλιανής κοινωνίας και της Ομογένειας θα συνεργάζεται στενά με ομογενειακούς φορείς και θα ενισχύει τη διάδοση,

καλλιέργεια και ανάπτυξη του Ελληνικού πολιτισμού.

Την περασμένη Κυριακή 250 περίπου άτομα συγκεντρώθηκαν στο αμφιθέατρο της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Notre Dame Αυστραλίας στην Πέρθη και ίδρυσαν την πρώτη Εστία της Εταιρείας Φίλων Ελληνικού Πολιτισμού, αναδεικνύοντας ως ιδρυτικό Πρόεδρό της τον πρώην υπουργό Παιδείας Ρόμπερτ Πιρς

Παρόντες στην εκδήλωση και μέλη της Εταιρείας υπήρξαν αρκετοί Αυστραλοί βουλευτές και πανεπιστημιακοί η Πρόξενος της Ελλάδας στη Δυτική Αυστραλία Σοφία Χολή, πρόεδροι κοινοτήτων και σωματείων κ.α.

Προσκεκλημένοι στην όμορφη δίωρη εκδήλωση ήσαν ο πρέσβης της Ελλάδας Χαράλαμπος Δαφαράνος και η σύζυγός του. Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Αυστραλία, ως κύριος ομιλητής ανέπτυξε τη διαχρονική πολιτιστική πορεία του ελληνικού πολιτισμού, αναφέρθηκε στον Φιλελληνισμό, τον οποίο χαρακτήρισε ηθική αξία, ιδεολογία και αρχή, ανέπτυξε το ρόλο που έχει να διαδραματίσει η ελληνική Διασπορά στον αγώνα της Ελλάδας για προβολή του πολιτισμού της, ως μέγιστη «μαλακή δύναμη» της Ελλάδας. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην παρούσα κρίση ως κοινωνικού φαινομένου τονίζοντας την ανάγκη για σύμπλευση και συστράτευση όλων των δυνάμεων του Ελληνισμού αλλά και την αλλογενών φίλων μας για ένα καλύτερο μέλλον.

Την τελετή άνοιξε ο γνωστός επιχειρηματίας, Ευάγγελος Πετρέλης, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στη σημασία της διάδοσης της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, με την ιδιότητά του ως πρώτου προέδρου του Σχολικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ημερήσιου Δίγλωσσου Σχολείου St. Andrews Grammar που ιδρύθηκε το 1992 και σήμερα έχει 560 μαθητές και μαθήτριες.

Στη συνέχεια μίλησε ο ιδρυτικός πρόεδρος της Εταιρείας Φίλων του Ελληνικού Πολιτισμού, Ρόμπερτ Πιρς.

Οι πρώτες προτάσεις του ήταν στα ελληνικά: «Σας ανακοινώνω ότι εκλέχτηκα πρόεδρος της Εταιρείας Φίλων του Ελληνικού Πολιτισμού. Σήμερα βρίσκομαι εδώ με τους συνεργάτες μου βουλευτές και πανεπιστημιακούς που αποτελούν μέλη της Εταιρείας. Σας καλώ και σας προσκαλώ να συμπλεύσουμε όλοι μαζί και να βοηθήσουμε όχι μόνο για την προβολή του Ελληνικού Πολιτισμού, αλλά και για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να βγεί από την Ευρωπαϊκή κρίση που τη μαστίζει» είπε στα Ελληνικά ο κ. Πιρς και συνέχισε: «Φέτος το καλοκαίρι θα επισκεφθώ πρώτα τις ναυτικές λέσχες της Πέρθης για να τονίσω στους συμπατριώτες μου Αυστραλούς να επισκεφτούν την Ελλαδα και να γευτούν τη χαρά που γεύομαι κι εγώ όταν επισκέπτομαι την Ελλάδα κάθε χρόνο για να κάνω γιώτιγκ. Οι ελληνικές θάλασσες θα τους συναρπάσουν, τα νησιά θα τους μαγεύσουν και θα γίνουν κι αυτοί κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού» ανακοίνωσε με πάθος ο πρώην υπουργός Παιδείας, καταχειροκροτούμενος.

Ο καθηγητής Αναστάσιος Μ. Τάμης αναφέρθηκε διεξοδικά στη στρατηγική διάδοσης της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού με συγκεκριμένους τρόπους. Αρχικά μίλησε για τις συστατικές αξίες της ελληνικής ταυτότητας, τις μορφές του Ελληνισμού που αναδύθηκαν μέσα από τους αιώνες και κάλεσε την οργανωμένη Ομογένεια να εξετάσει τους τρόπους και μηχανισμούς διάδοσης όλων των εκφάνσεων που συναπαρτίζουν την ελληνική ταυτότητα. Έδωσε συγκεκριμένους τρόπους, μέσα και πολιτικές που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και να έχουν αποτέλεσμα.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα