«Παράνομος ο φόρος στις τηλεπικοινωνίες»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε σήμερα μια επίσημη διαδικασία νομικής αμφισβήτησης του φόρου που επέβαλε η κυβέρνηση της Ουγγαρίας στις τηλεφωνικές κλήσεις και στα μηνύματα κειμένου (SMS), κρίνοντας ότι παραβιάζει το ισχύον δίκαιο στην ΕΕ.

Η Κομισιόν έστειλε επιστολή στην ουγγρική κυβέρνηση ενημερώνοντάς την επίσημα για την έναρξη μιας δεύτερης διαδικασίας για την παραβίαση του ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου που διέπει τη φορολόγηση των τηλεπικοινωνιών, όπως δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες

ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ράιαν Χιθ.

Εκκρεμεί η απόφασητου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις ενστάσεις της Επιτροπής για την φορολογία που θέσπισε η κυβέρνηση της Βουδαπέστης στον τηλεπικοινωνιακό τομέα. Σε περίπτωση που η απόφαση είναι καταδικαστική για την Ουγγαρία, ηκυβέρνηση της χώρας ίσως κληθεί να επιστρέψει 180 δισεκατομμύρια φιορίνια που έχει εισπράξει από φόρους στις τηλεπικοινωνίες την τριετία 2010-2012.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής πρόσθεσε ότι η ουγγρική φορολογία στις τηλεπικοινωνιακές εταιρίες παραβιάζει το κοινοτικό δικαιικό πλαίσιο και την προϋπόθεση ότι κάθε κρατική επιβάρυνση σε κάποιο τομέα πρέπει να είναι αναλογική με την κρατική δαπάνη για το σύστημα στο οποίο επιβάλλεται. Η Βουδαπέστη δεν αποδέχεται το επιχείρημααντιτείνοντας ότι επέβαλε φόρο, όχι διοικητική επιβάρυνση.

Το υπουργείο Οικονομικών στη Βουδαπέστη ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να μεταβάλει το νόμο για τη φορολογία αυτή, υποστηρίζοντας ότι συμμορφώνεται πλήρως προς την κοινοτική νομοθεσία και ότι θα υπερασπιστεί τις θέσεις της χώρας στην Ευρώπη.

Η ουγγρική κυβέρνηση πασχίζει να μειώσει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ και από τον συγκεκριμένο φόρο προβλέπει στον τρέχοντα κρατικό προϋπολογισμό έσοδα 44δισεκ. φιορινιών (198 εκατ. ευρώ).

Η Ουγγαρία διάγει περίοδο προστριβών με τους διεθνείς εταίρους της για πολλά άλλα κυβερνητικά μέτρα την ώρα που δανειοδοτείται από το εξωτερικό και η κυβέρνηση υιοθετεί ανορθόδοξα μέτρα για να διατηρήσει μια τάξη στα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη, συμπεριλαμβανόμενου του υψηλότερου φόρου για τις τραπεζικές συναλλαγές, αλλά και την κρατικοποίηση των εισφορών για τις συντάξεις, από το οποίο μέτρο έχουν εισρεύσει στα δημόσια ταμεία δισεκατομμύρια ευρώ.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα