ΟΗΕ: Εκδήλωση για ΑμΕΑ

Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, το 15% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού, ζουν με αναπηρίες. Αυτό αναφέρθηκε σε εκδήλωση-συζήτηση που έγινε χθες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, με πρωτοβουλία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Διεθνή Συμμαχία για την Αναπηρία (IDA), τη Διεθνή Σύμπραξη για την Αναπηρία και την Ανάπτυξη, καθώς και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρίες.

Η

εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εργασιών της Τρίτης Επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (με αρμοδιότητα τα ανθρώπινα δικαιώματα) και είχε ως θέμα την αναγνώριση και συμπερίληψη των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία στη διαδικασία βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Η σπουδαιότητα να συνεκτιμηθούν οι ανάγκες των ανθρώπων με αναπηρία, στο πλαίσιο της συζήτησης για τους βιώσιμους αναπτυξιακούς στόχους των Ηνωμένων Εθνών, αναγνωρίστηκε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, ο οποίος και περιέλαβε την αναπηρία στους στόχους της Αναπτυξιακής Ατζέντας του ΟΗΕ μετά το 2015.

Κεντρικοί εισηγητές στην εκδήλωση ήταν ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Μιχάλης Σπινέλλης, ο οποίος ήταν και συντονιστής, ο βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ιβάν Σιμόνοβιτς, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF) και της Διεθνούς Συμμαχίας για την Αναπηρία, Γιάννης Βαρδακαστάνης και ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στον ΟΗΕ, πρέσβης Τόμας Μάιρ-Χέρτινγκ.

Οι εισηγητές υπογράμμισαν την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι σοβαροί και ποικίλοι περιορισμοί που συναντούν στην καθημερινότητά τους οι άνθρωποι με αναπηρίες.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ότι:

- Το 80% των ανθρώπων αυτών ζουν στον αναπτυσσόμενο κόσμο

- Η αναπηρία δεν είχε συμπεριληφθεί στους αναπτυξιακούς στόχους της χιλιετίας (Millennium Agenda)

- Σημείο ορόσημο για την αναγνώριση και τον σεβασμό της πανανθρώπινης αξιοπρέπειας των ανθρώπων με αναπηρία ήταν η υιοθέτηση από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, το 2006, της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ανθρώπων με Αναπηρία

- Το κεντρικό σλόγκαν της προσπάθειας της παγκόσμιας κοινότητας ανθρώπων με αναπηρία να αναγνωριστεί η πολύπλευρη φύση του ζητήματος, να δημιουργηθούν οι κατάλληλοι μηχανισμοί και να αντιμετωπιστούν οι πολυεπίπεδες διακρίσεις είναι το «Τίποτε για εμάς χωρίς εμάς».

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Μιχάλης Σπινέλλης, υπογράμμισε την υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας να δώσει ισχυρή έμφαση στην αρχή της ισότητας των ευκαιριών για τους ανθρώπους με αναπηρία, καθώς επίσης και να εξασφαλίσει ότι θα δοθεί κορυφαία προτεραιότητα στις πιο περιθωριοποιημένες ομάδες.

«Σήμερα, πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, σε όλο τον κόσμο, ζουν με αναπηρίες και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί η συμμετοχή τους σε πολιτικές που αφορούν την ανάπτυξη, δεδομένου ότι η προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία είναι βαθιά συνδεδεμένη με τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών» επισήμανε ο κ. Σπινέλλης, προσθέτοντας ότι «ο ΟΗΕ, καθώς και τα κράτη μέλη του θα πρέπει να εξακολουθήσουν να ασχολούνται με την ένταξη της αναπηρίας ως ένα οριζόντιο θέμα στην παγκόσμια ατζέντα για την ανάπτυξη».

Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στον ΟΗΕ, πρέσβης Τόμας Μάιρ-Χέρτινγκ, ανέφερε ότι «η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες έδωσε μια ισχυρή ώθηση για την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία και την ανάπτυξη» και ότι «η ΕΕ έχει δεσμευθεί να εγκρίνει την αναπηρία ως ένα οριζόντιο θέμα όλων των προγραμμάτων και των έργων της, συμπεριλαμβανομένης της αναπτυξιακής πολιτικής της, καθώς και την υποστήριξη στοχευμένων δράσεων για την αναπηρία».

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Συμμαχίας για την Αναπηρία, Γιάννης Βαρδακαστάνης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε ότι «το αναπηρικό κίνημα σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, μέσω της Διεθνούς Συμμαχίας για την Αναπηρία, κάνει μια γιγαντιαία προσπάθεια για την ενσωμάτωση της αναπηρίας στην ατζέντα των Στόχων της Χιλιετίας για την Ανάπτυξη μετά το 2015, διότι αυτό που ζήσαμε, από τους Στόχους της Χιλιετίας, ήταν η πλήρης αγνόηση των ατόμων με αναπηρία».

Στη συνέχεια, ο κ. Βαρδακαστάνης ανέφερε: «έχοντας στα χέρια μας τη διεθνή σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία του ΟΗΕ, την οποία έχουν επικυρώσει πάρα πολλές χώρες, μπορούμε να πιέσουμε τώρα να αποχτήσει πιο πρακτικό χαρακτήρα. Ο αγώνας είναι αέναος, η προσπάθεια συνεχής και αυτό θα κάνουμε. Η ζωή θα κρίνει. Και γνωρίζουμε ότι η ζωή δεν είναι ευθύγραμμη, αλλού θα πάει καλύτερα και αλλού θα πάει χειρότερα. Ο στόχος είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες των ανθρώπων με αναπηρία. Να μπορούν να ζήσουν και να απολαύσουν τα δικαιώματά τους. Η προσπάθειά μας είναι δύσκολη, αλλά και επιβεβλημένη».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα