Οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου

Παρεμβάσεις σε συμβολαιογράφους, δικηγόρους, ταμείο αξιοποίησης περιουσίας, φορολογία, εφεδρεία και ρύθμιση χρεών περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στην Βουλή. Άρση ιθαγένειας για συμβολαιογράφους, αλλαγές στη φορολογική μεταχείριση μερισμάτων και των εισοδημάτων μισθωτών που δεν πληρώθηκαν, ρύθμιση οφειλών και χρεών δήμων περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου «Επείγουσες Ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής
στρατηγικής 2012-2015».

Προωθεί σειρά παρεμβάσεων επτά υπουργείων. Αφήνει απ΄ έξω τα πιο «επώδυνα» θέματα, τις επικουρικές, το εργασιακό και σειρά παρεμβάσεων για την απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων.

Το νομοσχέδιο οριστικοποιείται σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να προστεθούν παρεμβάσεις που έχουν ζητήσει συναρμόδιοι υπουργοί και θα κατατεθεί εντός της ημέρας στη Βουλή. Στόχος είναι η ψήφισή του έως την Πέμπτη, αφού οι διατάξεις ζητούνται από την τρόικα που προγραμματίζεται να ξεκινήσει από τη Δευτέρα την κρίσιμη διαπραγμάτευση για το νέο δάνειο.

Το νομοσχέδιο σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο της προηγούμενης εβδομάδος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

- Φορολογικές ρυθμίσεις. Δίνεται η δυνατότητα στους μισθωτούς που εισπράττουν καθυστερημένα και σε έτος μεταγενέστερο δεδουλευμένες αποδοχές της διαχειριστικής χρήσης του 2011 από τις επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνται, να δηλώσουν τις ανωτέρω δεδουλευμένες αποδοχές στο έτος στις οποίες αυτές εισπράττονται και όχι στο έτος που αφορούν (2011) για το οποίο σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν είχαν αποκτήσει δικαίωμα είσπραξης.

Δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς των φορολογικά αναγνωρίσιμων ζημιών των κοινωφελών επιχειρήσεων που συγχωνεύονται με τις διατάξεις του ν. 3852/2010, στα επόμενα οικονομικά έτη.

Τροποποιούνται οι διατάξεις σχετικά με τη φορολογική μεταχείριση των μερισμάτων και των κερδών που διανέμουν οι ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες και εταιρείες περιορισμένης ευθύνης: καταργείται η φορολόγηση των εισοδημάτων με τις γενικές διατάξεις όταν ο υψηλότερος συντελεστής φορολογίας τους είναι μικρότερος του 25%, με δυνατότητα επιστροφής του πιστωτικού υπολοίπου που προέκυπτε από το συμψηφισμό του φόρου που είχε παρακρατηθεί. Πλέον θα επέρχεται εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης με την παρακράτηση του φόρου επί αυτών.

Επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 2‰ κατά το δανεισμό εισηγμένων μετοχών εξωχρηματιστηρικά.

- Οδικές μεταφορές. Επιταχύνεται η απελευθέρωση που θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2012.

- Δικηγόροι. Επιτρέπεται στο δικηγόρο ή στη δικηγορική εταιρία η προβολή, δημοσιοποίηση και προώθηση των τομέων της επαγγελματικής δραστηριότητας είτε εντός της Ελλάδας είτε στο εξωτερικό, καθώς και η δημοσίευση και κυκλοφορία επαγγελματικών καταχωρήσεων. Προβλέπεται η υποχρέωση των δικηγορικών Συλλόγων να δημοσιεύουν κατ' έτος και στο διαδίκτυο τα οικονομικά τους στοιχεία. Αίρονται οι τοπικοί περιορισμοί για την
Keywords
Τυχαία Θέματα