Fitch: Δεν απειλείται με υποβάθμιση η Γαλλία

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch δεν αναμένει υποβάθμιση του αξιόχρεου της Γαλλίας (ΑΑΑ) το 2012, αλλά θεωρεί πιθανή την υποβάθμιση του αξιόχρεου χωρών, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, κατά μία έως δύο βαθμίδες. «Με βάση ορισμένες τρέχουσες οικονομικές και δημοσιονομικές τάσεις στη Γαλλία δεν αναμένουμε να υποβαθμίσουμε το αξιόχρεό της εφέτος», δήλωσε στο Ρόιτερς ο
επικεφαλής του οίκου για την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών χωρών Εντ Πάρκερ.

Η δήλωση έγινε στο περιθώριο των εργασιών σεμιναρίου που διοργανώνει ο οίκος Fitch στο Λονδίνο. Ο Πάρκερ δήλωσε επίσης ότι η αξιολόγηση ΑΑΑ της Αυστρίας είναι ασφαλής για την ώρα, παρά το ότι οι εξελίξεις στην Ουγγαρία δημιουργούν κίνδυνο. Η Γερμανία και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης με αξιολόγηση ΑΑΑ και σταθερή προοπτική θα είναι επίσης ασφαλείς, εφόσον δεν επιδεινωθεί σημαντικά η κρίση στην Ευρωζώνη, πρόσθεσε.

Ο ίδιος αναμένει ότι η Ευρωζώνη θα τα «καταφέρει» με την κρίση χρέους και πρόσθεσε ότι ίσως χρειαστεί να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για να διασφαλίσει τη νομισματική ένωση. Ο οίκος Fitch προειδοποίησε το 2011 ότι μπορεί να υποβαθμίσει το Βέλγιο, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο.

Σε ανακοίνωση του, με αφορμή το σεμινάριο που διοργανώνει, ο γενικός διευθυντής του Fitch Ντέιβιντ Ράιλι αναφέρει ότι οι πιστοληπτικές και οικονομικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει εφέτος η Ευρωζώνη υπογραμμίζονται από το γεγονός ότι πάνω από το 50% των δανειακών αναγκών των χωρών της κατά το 2012 - που προσεγγίζουν τα 2 τρισ. ευρώ - προέρχεται από χώρες που κινδυνεύουν με υποβάθμιση του αξιόχρεου τους.
Keywords
Τυχαία Θέματα