Οι ηγέτες της ΕΕ για το προσφυγικό

Απόψε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την προσφυγική κρίση, ενώ το ρήγμα στην Ευρώπη βαθαίνει. Την ανάγκη να εφαρμοστεί άμεσα η απόφαση του συμβουλίου των ΥΠΕΣ για την μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων, κυρίως από την Ελλάδα και την Ιταλία, εξέφρασε ο Δ. Αβραμόπουλος, Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα εξωτερικά σύνορά της και παράλληλα να αποδείξει

ότι μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά αυτή τη δύσκολη και σύνθετη κατάσταση, η οποία, όπως εκτίμησε ο Δ. Αβραμόπουλος, θα κρατήσει αρκετά χρόνια ακόμα.

"Πρέπει να φανούμε αξιόπιστοι στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης", προειδοποίησε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Μογκερίνι.

Χθες, οι Τσεχία, Σλοβακία Ρουμανία και Ουγγαρία καταψήφισαν το σχέδιο της Κομισιόν για υποχρεωτικές ποσοστώσεις στη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, με την Τσεχία, μάλιστα, να απειλεί ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. "Δεν θα εφαρμόσω το σχέδιο", ξεκαθαρίζει και ο Σλοβάκος Πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Φίσο.

Keywords
Τυχαία Θέματα