Οι Έλληνες που έφυγαν

Έλληνες του εξωτερικού, άνθρωποι που αναζήτησαν μία ευκαιρία για εργασία ή κυνήγησαν τα όνειρά τους σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης και τα κατάφεραν.

Η σημερινή εκπομπή «Εννιά δέκα» με τον Τάκη Καμπύλη ήταν αφιερωμένη σε ιστορίες ανθρώπων που ανήκουν στο νέο κύμα φυγής κυρίως από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου προς το Βορρά, αναζητώντας μία ευκαιρία στο όνειρο.

Η φυγή στο εξωτερικό είναι καθημερινό πια φαινόμενο για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Η οικονομική κρίση αλλά και η αναζήτηση καριέρας οδήγησε πολλούς ανθρώπους να κυνηγήσουν το όνειρό τους
εκτός συνόρων.

Το κοινό νόμισμα αλλά και η ευκολία μετακίνησης μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης διευκόλυνε την κινητικότητα, κυρίως νέων ανθρώπων μεταξύ των χωρών μελών της ένωσης, κάνοντας τους ειδικούς να παρομοιάζουν το σημερινό κύμα μετανάστευσης εντός της ένωσης με τις μεγάλες εξόδους του 19ου αιώνα στους νέους κόσμους της Αμερικής και της Αυστραλίας.

Νέοι κυρίως, αλλά και άνθρωποι μεγαλύτεροι σε ηλικία με τις οικογένειές τους και τα παιδιά τους, παίρνουν ολοένα και συχνότερα την απόφαση να αφήσουν τη χώρα τους και να ψάξουν για δουλειά, σπουδές, μεταπτυχιακά, επαγγελματική εξειδίκευση. Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, αλλά και η Ιρλανδία, είναι κυρίως οι χώρες που χάνουν ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό από το εργατικό και επιστημονικό τους προσωπικό, με βασική αιτία φυγής την οικονομική κρίση και την ανεργία. Ως χώρες υποδοχής του μεγαλύτερου όγκου αυτών των ανθρώπων εμφανίζονται η Γερμανία και η Μ. Βρετανία, με τη Γερμανία να υποδέχεται περισσότερους από 1 εκατομμύριο μετανάστες το 2012.

Για τη νέα αυτή γενιά μεταναστών της Γερμανίας μίλησαν στην εκπομπή και στον Τάκη Καμπύλη ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ελληνικών κοινοτήτων της Γερμανίας, κ. Κώστας Δημητρίου και ο δημοσιογράφος Κώστας Αργυρός, δημιουργός του ντοκιμαντέρ Gastarbeiter 2.0, ενός ντοκιμαντέρ που ασχολήθηκε με τη σκιαγράφηση του προφίλ των νέων αυτών Ελλήνων μεταναστών στη γερμανική πρωτεύουσα το Βερολίνο, ενώ τις εμπειρίες τους και τη δική τους ιστορία είπαν στην εκπομπή η 26χρονη Ζέτα, η Βιβή και ο Νίκος.

Την έρευνα επιμελήθηκε η Μαρία Αντωνίου, ενώ συνεργάστηκαν η Γεωργία Μπόχτη και η Λίλιαν Ξύλου.
Keywords
Τυχαία Θέματα