Ενδιαφέρον για το Θρησκευτικό Τουρισμό

"Ενδιαφέρον για τα "βήματα" του Αποστόλου Παύλου επιδεικνύει ο επίσημος ρωμαιοκαθολικός οργανισμός θρησκευτικού τουρισμού "Opera Romara Pellegrinaggi" που διακινεί εκατομμύρια ρωμαιοκαθολικών τουριστών ανά τον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη έχει εντάξει στο πρόγραμμα θρησκευτικών περιηγήσεων για το 2014 και τους δρόμους πολιτισμού στην Ελλάδα.

Τα παραπάνω επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ το μέλος του Συνοδικού Γραφείου

Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αθανάσιος Ραφτόπουλος, με αφορμή την παρουσίαση των δράσεων του Γραφείου στο 2ο Συνέδριο Προσκυνηματικού Τουρισμού που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 29ης "Philoxenia".

Μάλιστα, όπως επισημαίνει, καθώς είναι γνωστό το ενδιαφέρον της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αλλά και προτεσταντικών Εκκλησιών της Ευρώπης και της Αμερικής για τον Απόστολο Παύλο, το Συνοδικό Γραφείο προωθεί σχετική συνεργασία με τον επίσημο ρωμαιοκαθολικό οργανισμό θρησκευτικού τουρισμού, με σκοπό να αναδείξει ακόμη πιο πολύ προσκυνήματα, όπως αυτά του Αποστόλου Παύλου, που δεν ανήκουν μόνο στον ορθόδοξο αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Την ίδια στιγμή η "ατζέντα" του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων περιλαμβάνει μια σειρά από πρωτοποριακές για τα δεδομένα πρωτοβουλίες, καθώς το επόμενο χρονικό διάστημα θα "καθίσουν στα θρανία" στελέχη από τις 80 μητροπόλεις της χώρας προκειμένου να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα για την προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού.

Ήδη προγραμματίζεται για τις 3 Δεκεμβρίου η πρώτη επιστημονική ημερίδα για στελέχη των μητροπόλεων που θα γίνει στην Αθήνα, παρουσία του Αρχιεπισκόπου, της πολιτικής ηγεσίας της χώρας στον τομέα του τουρισμού και προσωπικοτήτων από όλο το φάσμα της εκκλησιαστικής και όχι μόνο ζωής. "Επιπλέον υπογράφτηκε πρόσφατα πρωτόκολλο συνεργασίας της Εκκλησίας της Ελλάδας και της πολιτείας για τον θρησκευτικό τουρισμό, ξεκίνησε η χαρτογράφηση όλων των προσκυνημάτων της Ελλάδας που θα παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, ενώ μετά από έρευνα (τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν προ ημερών) καταρτίστηκε λίστα προτεινόμενων ελληνικών ταξιδιωτικών γραφείων που θα πιστοποιηθούν ως προς τη δυνατότητα διοργάνωσης προσκυνηματικών περιηγήσεων" προσθέτει ο κ. Ραφτόπουλος.

Θρησκευτικός τουρισμός και οικονομική κρίση

Ο ίδιος εκτιμά ότι στους σημερινούς δύσκολους καιρούς, "ο άνθρωπος έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ, να επικοινωνήσει με τη χαρισματική εμπειρία και τα προϊόντα του πνεύματος, μέσα από τις θρησκευτικές περιηγήσεις, μια πρακτική πολύ παλιά στην ιστορία του χριστιανισμού". 'Άλλωστε, όπως αναμένεται να αναφέρει στο συνέδριο και ο Γενικός Διευθυντής του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος "'Αγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς", π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος, "ο προσκυνηματικός τουρισμός έχει από μόνος του μια μεγάλη δυναμική καθώς ο άνθρωπος, σε οποιαδήποτε οικονομική συγκυρία έχει όνειρο να κάνει ένα προσκύνημα στη ζωή του και γι αυτό δεν θα περιοριστεί από τις οικονομικές του δυνατότητες αλλά θα βρει κάθε τρόπο για να εκπληρώσει αυτό το όνειρο....".

"Από έρευνες που έχουν γίνει προκύπτει συσχέτιση των περιοχών με γνωστά προσκυνηματικά μνημεία και της αύξησης στην οικονομική τους ανάπτυξη" σημειώνει ο π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος στο ΑΠΕ - ΜΠΕ και φέρνει ως παράδειγμα τη μεγάλη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής της Τραπεζούντας τις ημέρες της τέλεσης της θείας λειτουργίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά, τα τελευταία 4 χρόνια.

Στο ίδιο πνεύμα αναφέρει ότι, κάθε χρόνο στη γιορτή του Αγίου Δημητρίου πλήθη τουριστών κατακλύζουν τη Θεσσαλονίκη ενώ εκείνη την περίοδο δεκάδες τουριστικά λεωφορεία από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, βρίσκονται έξω από τον ναό του πολιούχου. Σε αυτό το σημείο δεν παραλείπει να επισημάνει τη δυναμική του ρωσικού τουριστικού κοινού και του ενδιαφέροντός του για την βόρεια Ελλάδα καθώς, όπως εκτιμά, "το όνειρο κάθε ανατολικοευρωπαίου είναι να έρθει να προσκυνήσει τον 'Αγιο Δημήτριο, συνδυάζοντας, μάλιστα, την επίσκεψη αυτή με διακοπές στη Χαλκιδική και κολύμπι στις παραλίες του τόπου".

"Πλέον, το ζητούμενο για τον θρησκευτικό τουρισμό είναι να αναδείξουμε την πλούσια ιστορία μας. Η Αμερική έχει μια πολύ μικρή ιστορία, μόλις 200 ετών, κι όμως την προβάλλει και της δίνει μεγάλη τουριστική αξία", σχολιάζει.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα