Οδοιπορικό στο Tzur Moshe

Οι μαρτυρίες από τα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η άφιξη στο Ισραήλ, η ζωή εκεί σήμερα και οι δεσμοί με την Ελλάδα, μέσα από ένα οδοιπορικό του Αθήνα 984 με τον Χρήστο Κάππο στο Tzur Moshe.

Το οδοιπορικό παρουσιάστηκε στην εκπομπή «Εννιά με Δέκα» με τον Τάκη Καμπύλη, την Τέταρτη και την Πέμπτη 8 και 9 Αυγούστου.

Το Tzur Moshe

είναι ένα χωριό στο Ισραήλ, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Τελ Αβίβ, που κτίστηκε από μια ομάδα, ελληνικής καταγωγής Εβραίους, από τις Σέρρες, την Καστοριά και τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι με επικεφαλής τον Βουλευτή της Βουλής της Θεσσαλονίκης Μοσέ Κοφίνας έφτασαν το Σεπτέμβριο του 1937 στη χώρα που τότε ονομάζονταν Παλαιστίνη.

Σκοπός τους: Η δημιουργία ενός χωριού που θα ονομάζονταν Καστοριά. Ο θάνατος του Μοσέ Κοφίνας ήταν ο λόγος που τελικά το χωριό πήρε το όνομα Tzur Moshe (Βράχος του Μοσέ).

Σήμερα το Tzur Mose αποτελεί μια κωμόπολη 2400 κατοίκων. Μεταξύ αυτών και ένας αριθμός Ελλήνων που μετακόμισε από την Ελλάδα στο Ισραήλ μετά το τέλος του πολέμου.

Πρόκειται για ανθρώπους που διατηρούν ακόμη και σήμερα τους δεσμούς με την χώρα μας, ενώ διατηρούν την Ελληνική Λέσχη.

Στον Χρήστο Κάππο, μίλησαν οι: Ισαάκ Ρούσο, Μάριο Μορδοχάι, Μεσίμ Κοέν, Μωϋσής Μισραχής, Λάζαρος Καπελής και Δανιήλ Ζακάρ.

Από τη Θεσσαλονίκη σε ανοικτή γραμμή με την εκπομπή η ιστορικός και πρώην καθηγήτρια του Παντείου Ρένα Μόλχο αναφέρθηκε στις περιπέτειες των Ελληνικής καταγωγής Εβραίων.

ΦΩΤΟ:  http://www.yvelia.com

Keywords
Τυχαία Θέματα